Összefirkálták a zsidó emlékjelet Makón

2019. December 17. / 23:17


Összefirkálták a zsidó emlékjelet Makón

 „Zsidók gyilkosok” – ezt firkálta valaki a Csanád vezér téri makói zsidó emlékjel Dávid-csillagot idéző talapzatára. A feliratot délután, lapunk jelzése nyomán eltávolították. A jövőben várhatóan jobban fognak figyelni az emlékműre – írja a délmagyar.hu.

mako-gyalazat.jpg

A makói zsidó emlékjel az egykor volt neológ zsinagóga helyén, a Csanád vezér téren, közvetlenül a makói rendőrkapitányság épülete előtt áll – ennek ellenére valaki összefirkálta. Fekete betűkkel, feltehetően grafittal azt írták a Dávid-csillagot formázó talapzatra, amelynek középpontjában a zsinagóga épületét megidéző szobor áll, hogy „zsidók gyilkosok”. Információink szerint egyszer, néhány hónapja már írtak rá egy hasonlót, de a városgazdálkodás hamar letakarította.

Rongálás miatt indult eljárás

A megyei rendőr-főkapitányság lapunkat úgy tájékoztatta, az ügyben rongálás vétsége miatt indult büntetőeljárás a Makói Rendőrkapitányságon. A vonatkozó jogszabály szerint ennek büntetése egy évig terjedő szabadságvesztés, ha a rongálás csak kisebb kárt okoz – jelen esetben nem beszélhetünk nagyobb kárról. Szerettük volna megkérdezni a történtekről az igen szerény létszámú makói zsidó közösség vezetőit, képviselőit is. Bár négyszemközt sajnálkozásukat fejezték ki, nyilatkozni egyikük sem akart.

Újra lesz kamera

A feliratot tegnap délutánra letisztították a Városgazdálkodás szakemberei – ezúttal a dolog könnyebb volt, mint az első eset alkalmával. Információink szerint az önkormányzat most arra készül, hogy kamerát szerel fel, amely a térre néz. Közvetlenül az emlékmű átadása után, néhány hónapig egyébként volt már itt hasonló berendezés, de miután akkoriban nem történt semmilyen atrocitás, ezért leszerelték. A rendőrség azt ígérte, hogy a korábbinál is nagyobb figyelmet fog fordítani az emlékjel közvetlen környezetére.

5 éve avatták fel

A makói zsidóság hagyományait ápoló, a nagy tiszteletnek örvendő rabbi, Dr. Kecskeméti Ármin nevét viselő, ma már baráti társaságként működő egyesület 2013-ban kezdeményezte, hogy 2014-ben, a neológ zsinagóga átadásának 100. és a holokauszt 70. évfordulóján állítsanak emlékjelet a lerombolt templomnak és a valaha volt izraelita közösségnek. Az emlékjel a neves makói grafikusművész, Karsai Ildikó elképzelése alapján, Bánvölgyi László szobrász-restaurátorművész és Bodó Jenő keramikusmester közreműködésével készült el. 2014 szeptember 4-én avatták fel, a körülötte lévő teret pedig idén hozták rendbe.

Kép és szöveg: Szabó Imre / delmagyar.hu

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek