Izraeli felfedezés segíthet a fertőzöttség kimutatásában a hangrezgés alapján

2020. Március 28. / 19:21


Izraeli felfedezés segíthet a fertőzöttség kimutatásában a hangrezgés alapján

A koronavírusos betegek hangjának elemzésével nyert vokális biomarkerek segíthetnek azonosítani a Covid-19 tüneteit másoknál, a vírus ugyanis a légzőrendszerre van hatással, amelynek nyomán változhat az ember hang- és légzési mintázata. A hírt a projektet vezető izraeli védelmi minisztérium közölte. 


A Vocalis Health nevű izraeli start-up kórházakkal és tudományos intézményekkel együttműködve kezdett el a héten hangmintákat gyűjteni megerősített koronavírusos fertőzöttektől egy általa kifejlesztett mobilalkalmazás segítségével. „Ezeket a hangmintákat egy mesterségesintelligencia-alapú algoritmus fogja elemezni az egyedi vokális ujjlenyomatok után kutatva” – írta közleményében a minisztérium.

A koronavírus a légzőrendszerre van hatással, amelynek nyomán változhat az ember hang- és légzési mintázata. Tal Wenderow, a Vocalis Health elnök-vezérigazgatója szerint az algoritmust a távdiagnosztizáláshoz és monitorozáshoz használnák.

A tanulmány keretében kizárólag a résztvevő egészségügyi dolgozók és páciensek használják az applikációt, de a cég bárkitől szívesen fogad hangmintát a weboldalán. A tanulmány előzetes eredményei várhatóan hat héten belül lesznek elérhetőek.

A kutatók reményei szerint a fejlesztés révén nyert adatok segítségével az egészségügyi rendszer képes lesz felmérni, hogy kinek van szüksége tesztelésre, kórházi ellátásra, miközben az enyhe tüneteket mutatók otthon maradhatnak.

(Címlapkép: Frederick Medina/Unsplash)

(MTI)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Hírek, lapszemle
Megújul a zsidó múzeum melletti tér Nagyváradon
Élet + forma
Keddtől újra pizzázhatunk a Kosher Deliben

Kommentek