„Fekete szeptember" és rekordszámú fertőzött Izraelben

2020. Október 01. / 15:39


„Fekete szeptember" és rekordszámú fertőzött Izraelben

Ismét rekordszámú, csaknem kilencezer új fertőzöttet regisztráltak Izraelben – jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet csütörtökön. A betegek elsősorban az ultraortodox vallásosok közül kerülnek ki, vannak olyan haszid udvarok, amelyek nem veszik figyelembe a kormány egészségügyi óvintézkedéseit.


Tegnap 8919 új koronavírus-hordozót vettek nyilvántartásba Izraelben. A kilencmilliós lakosságból a járvány tavaszi megjelenése óta mintegy negyedmillióan, 248 133-an fertőződtek meg bizonyítottan a koronavírussal. 

Sokan ,,fekete szeptembernek" nevezik az elmúlt hónapot, amikor 625-en haltak bele a SARS-CoV-2-vírus okozta betegségbe, amelyben február – a járvány kitörése – óta összesen 1571-en haltak meg az országban. Jelenleg 810 súlyos, közülük 206 lélegeztetőgépen lévő beteget ápolnak a kórházakban, ahol eredetileg legfeljebb 800 súlyos Covid-19-es beteg megfelelő színvonalú ellátását tudták vállalni egy időben.

Szerdán 65 694 tesztet végeztek el, melyek 13,6 százaléka bizonyult pozitívnak. Ez a magas százalék azt jelzi, hogy továbbra is erőteljesen terjed a járvány, a csaknem két hete tartó zárlat ellenére. 

A betegek elsősorban az ultraortodox vallásosok közül kerülnek ki, és az ezekben a napokban kórházi ellátást igénylő új eseteket valószínűleg a zsidó újév zárt helyen, zsinagógákban megtartott vallási tömegrendezvényei okozzák. Vannak olyan haszid udvarok, és közülük is kiemelkednek a belzi haszidok, amelyek nem veszik figyelembe a kormány egészségügyi óvintézkedéseit, és a hétfői jom kipur ünnepen is egész nap zsúfoltan, maszkok nélkül, zárt helyeken imádkoztak, ami várhatóan a jövő héten érezteti majd a hatását a kórházakban.

A koronavírus-kabinet szerdai ülésén Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő az eddig ezerméteres lakóhely-elhagyási távolság kétszáz méterre csökkentését kérte a miniszterektől, de Beni Ganz védelmi miniszter elutasította javaslatát, mert – mint mondta – ,,ne bolondítsuk a lakosságot". Ezzel az állandóan változó szabályokra utalt, amit a helyi média szerint sokan nem tudnak követni, és ezért nem tartanak be. 

A kormányellenes tüntetéseket is csak ezer méteren belül, és csak húszfős csoportokban lehet folytatni csütörtöktől, az új törvény végrehajtási utasításainak kiadásától. A ,,feketezászlós" tiltakozók már szerdán létrehozták az ország területén ezerméteres sugarú körökben mintegy 2500 csoportból megalakított térképüket. ,,Ezen a hétvégén eddig ismeretlen mértékű tüntetések fogják megrázni az országot" – ígérték az országszerte szervezett akciókról. Szerda este előbb több száz, majd több ezer tüntető járta Tel-Aviv utcáit, akik az újabb korlátozások ellenére is folytatták tiltakozásukat, elsősorban Benjámin Netanjahu miniszterelnök távozását követelték.

Az eredetileg a sátoros ünnepek végéig meghirdetett országos zárlatot a koronavírus-kabinet három nappal meghosszabbította október 14-ig, és bejelentették, hogy 500 sékeles bírságot fizet az, akit más sátrában találnak az ünnepen. A péntek este kezdődő sátoros ünnepek más években hagyományosan a családi vendéglátás ünnepét is jelentik, amikor egy héten át meglátogatják, és megvendégelik egymást a kertekben, teraszokon felállított családi sátrakban az izraeliek.

(Fotó: Haaretz)

MTI

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek