Netanjahu és Ganz még nem tudott megegyezni a tárcák elosztásáról

2020. Április 01. / 12:46


Netanjahu és Ganz még nem tudott megegyezni a tárcák elosztásáról

Három fontos kérdésben még nem jutott dűlőre egymással Benjamin Netanjahu, és a hozzá átállt Beni Ganz, s ez hátráltatja az új egységkormány megalakítását. E három vitás kérdés, hogy ki legyen az igazságügyi miniszter, ki kerüljön a kneszet házelnöki posztjára, s mi legyen a Trump-féle béketerv végrehajtásával.


Késik a koalíciós megállapodás a Benjámin Netanjahu, a Likud párt elnöke és az átmeneti kormány ügyvezető miniszterelnöke, valamint Beni Ganz, a Kék-fehér párt elnöke között – jelentette ma a helyi média. 

A tizenhármas kereskedelmi televízió szakértőinek értesülései szerint három kérdésben nem tud megegyezni Netanjahu és Ganz az egyre inkább elhúzódó tárgyalásokon, miközben egyre többen bírálják őket az eddigi kompromisszumokért a jobb- és a baloldalon egyaránt. A három legvitásabb kérdés az igazságügyi miniszter, valamint a kneszet elnökének személye, és a Donald Trump amerikai elnök béketervében szereplő ciszjordániai annektálások végrehajtása. 

Beni Ganz azt szeretné, ha a Kék-fehérhez tartozó Avi Nisszenkorn, a szakszervezeti szövetség volt elnöke lenne az igazságügyi miniszter, e a jobboldal, főként a Jobbra (Jamina) párt elutasítja jelölését. Az izraeli parlament, a kneszet elnökének Netanjahu az ugyanerről a tisztségről korábban lemondó Juli Edelsteint szeretné, de ezt Ganz nem engedi, ugyanis lemondása előtt Edelstein elutasította a legfelsőbb bíróság határozatának végrehajtását. Netanjahu kész helyette Jarív Levin volt turisztikai minisztert kinevezni, de mivel ő is a bírósági döntés elutasítását kérte Edelsteintől, a jogállamiság védelmét ígérő balközép pártok szemében alkalmatlan a feladatra.

Emellett vitát okozott, hogy Ganz kész lemondani a külügyminisztériumról, amely  a koronavírus sújtotta időkben sokat vesztett jelentőségéből, és helyette az egészségügyi tárcát szeretné, hogy mutathassa szerepvállalását a nemzeti összefogásban. De azt sem Netanjahu, sem az askenázi ultraortodox párthoz tartozó Jakov Licman  egészségügyi miniszter nem kívánja átadni.

Ganz nem kívánja a közös kormányzás programjába bevenni a Trump-féle béketerv megvalósítását, elsősorban az izraeli uralom kiterjesztését a ciszjordániai zsidó telepekre, ugyanis az egyoldalú lépések helyett tárgyalásokat szorgalmaz a palesztinokkal, és az érdekelt felek bevonásával születő kompromisszumos megállapodást szeretne elérni.

Izraelben súlyos bírálatok hangzanak el a koalíciós tárgyalásokkal összefüggésben, egyesek kifogásolják, hogy hatalmas, harmincnégy vagy harminchat fős, túl nagy költségekkel működő kormányt terveznek a jelenlegi vészterhes időkben. A tárcákat fele-fele arányban osztják fel egymás között. 

A készülő egyezmény miatt közben véglegessé vált a kneszetben a Kék-fehér párt frakciójának kettészakadása. A Jaír Lapid vezette Van jövő (Jes Atíd) és a Móse Jaalon vezette Nemzeti Mozgalom (Telem) nevű párt nem szavazta meg Beni Ganz házelnöki kinevezését, és nem támogatja a Netanjahuval folytatott tárgyalásokat az egységkormányról. Ők az ellenzék padsorait erősítik majd.  Ganz és Lapid a szakítás után egymást elítélő nyilatkozatokat tett, és a párt kettészakadásával megszűnt a Netanjahu elleni egységes fellépés a kneszetben. A március eleji választásokon közösen induló baloldali pártszövetségből Ganz mellé állt a Munkapárt , és a nagykoalícióba való belépésről tárgyal, a baloldali liberális Merec viszont továbbra is szemben áll Netanjahuval. Kilépett a Telemből, s Ganzot támogatva külön frakciót alakított Föld Útja (Derech Erec) névvel két képviselő. A Ganz vezette tömörülés viszi tovább a Kék-Fehér nevet.  

(MTI)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek