Újjászületett Kolozsvár legrégibb ortodox zsinagógájának épülete

2020. Március 09. / 09:26


Újjászületett Kolozsvár legrégibb ortodox zsinagógájának épülete

Négy kolozsvári szervezet működtetésében szociális és művészeti tér nyílt a volt ortodox zsinagóga épületének első emeletén. A kolozsvári Párizs utca 5. szám alatt található intézmény a ZIZ nevet kapta, s a közös kritikai gondolkodást kívánja ösztönözni viták, filmvetítések, kiállítások, színházi- és táncelőadások, rezidencia programok, koncertek, foglalkozások és művészeti laboratóriumok révén. 


Az 1851-ben befejezett klasszicista épület 1944-ig működött a zsidó hitközség istentiszteleti tereként. Most ismét közösségi funkciót kap: a Shoshin Színházi Egyesület, a Made In Patarét, az Ecsetgyár és a Colectiv A olyan közösségi inkubátorként határozza meg, amely vallási és etnikai hovatartozástól függetlenül minden érdeklődőt szívesen lát. A kezdeményezők közleménye szerint a ZIZ az a hely szeretne lenni, ahol bárki otthon érezheti magát és ahol az inspiráló, kultúraközi és interdiszciplináris események mellett a különböző helyi közösségeknek is fontos szerep jut.

kolozs2.jpgA zsinagóga 1870 előtt. Veress Ferenc felvétele (Forrás: Maszol.ro)

A kezdeményezők szándéka szerint a ZIZ a felgyorsult ökológiai, gazdasági és politikai változás jellemezte társadalom kontextusában foglalkozna a művészettel. „A közös kritikai gondolkodást kívánjuk ösztönözni az itt szervezett viták, filmvetítések, kiállítások, színházi- és táncelőadások, rezidencia programok, koncertek, foglalkozások és művészeti laboratóriumok révén. Projektünkkel szeretnénk hozzájárulni a társadalom és a művészetek szorosabb összefonódásához, hosszú távú tervünk pedig, hogy az előadóművészetek és közösségfejlesztés terén tevékenykedő kutatási- és tréningközponttá váljunk” – foglalta össze Györgyjakab Enikő és Köllő Csongor, a Shoshin Színházi Egyesület társszervezői.

A Shoshin számára egyébként az új tér székhelyül is szolgál, akárcsak a Made In Patarét műhely számára, az Ecsetgyár és a Colectiv A pedig rendezvényhelyszínként használja majd.

Márciusban Oana Mureșan koreográfus tart kortárs tánctanfolyamot kezdőknek, valamint Gurdjieff tánc és mozgás workshop lesz Miloš Kecman vezetésével. Részletekért és újdonságokért a ZIZ Facebook-oldalát érdemes követni.

(Címlapfotó: Pillanatkép a megnyitóról, fotó: Márkos Tamás/Maszol.ro)

(Forrás: Maszol.ro)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek