Szlovákia elnökasszonya tisztelgett a holokauszt áldozatai előtt

2020. Szeptember 10. / 08:12


Szlovákia elnökasszonya tisztelgett a holokauszt áldozatai előtt

– Mindennap ébernek és figyelmesnek kell lennünk, hogy mielőbb tudatosíthassuk, mit is jelentenek a holokauszt tagadásáról szóló kijelentések és eszmefuttatások, vagy azok, amelyek más emberek és embercsoportok jogait vonják kétségbe – mondta Zuzana Čaputová szlovák államfő a holokauszt és a rasszista erőszak áldozatainak napja alkalmából. Az államfő részt vett a pozsonyi zsidó temetőben tartott tegnapi megemlékezésen, ahol ő is köveket helyezett Alfréd Wetzler sírjára.


Az ún. Zsidó kódexet – azaz a zsidók jogállásáról szóló, 198/1941-es számú kormányrendeletet – 1941. szeptember 9-én adta ki az Első Szlovák Köztársaság (1939-1945) kormánya. Ezért vált szeptember 9-e a holokauszt és a rasszista erőszak áldozatainak emléknapjává Szlovákiában.

Zuzana Čaputová szlovák államfő szerint a történelmi események többek között arra figyelmeztetnek bennünket, hogy az antiszemitizmus vagy a lakosság egy csoportjának a jogfosztása nem egyik napról a másikra következik be. 

„Ez egy fokozatos, lassú propagandatevékenység, téves információk terjesztésének az eredménye, és erre nagyon oda kell figyelnünk. Ezzel ma is szembe kell néznünk, ezért még fontosabb a neveléssel és oktatással kapcsolatos elvárásaink növelése, de az is, hogy felnőttként jobban tudatosítsuk a tényeket. Erre figyelmeztet a múltunk, amely továbbra is velünk él” – állapította meg az államfő. A Zsidó kódex kiadása Zuzana Čaputová szerint „hatalmas történelmi csapás volt”. Rámutatott, hogy Szlovákiából több tízezer zsidót transzportáltak koncentrációs táborokba. Ami a toleranciát illeti, szerinte még mindig van mit tanulniuk a szlovákoknak.

„A holokausztra nem csak ezen a napon emlékezünk, sajnos ez az identitásunk részét képezi. Megtiszteltetés, hogy az elnök asszony eljött, és tiszteletét fejezte ki azok iránt, akiknek azért kellett meghalniuk, mert Szlovákiában zsidóként jöttek a világra” – közölte Tomáš Stern, a Pozsonyi Zsidó Hitközség elnöke. Megjegyezte: a közösségi oldalakon például még ma is találunk olyan kijelentéseket, amelyek kísértetiesen hasonlítanak a második világháború idején kiadott sajtóban megjelent mondatokra.

(Címlapkép: TASR)

FORRÁS: ÚJ SZÓ

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek