„Sokkal több, mint riasztó jel” – Zsidó és muszlim vezetők aggódnak az AfD erősödése miatt

2019. Október 28. / 14:18


„Sokkal több, mint riasztó jel” – Zsidó és muszlim vezetők aggódnak az AfD erősödése miatt

Aggodalmuknak adtak hangot németországi zsidó és muszlim vezetők az Alternatíva Németországnak (AfD) nevű jobboldali párt megerősödése miatt a Türingia tartományban tartott helyi törvényhozási választás után – jelentették hétfőn különböző hírportálok.


Charlotte Knobloch, a Müncheni és Felső-Bajorországi Zsidó Kultuszközösség (IKG-M) vezetője, a Németországi Zsidók Központi Tanácsának (ZdJ) volt elnöke kiemelte: a türingiai választás eredménye azt mutatja, hogy folytatódik „a demokratikus kultúra eróziója”. 

Az AfD-vel kapcsolatban hozzátette, hogy „ahol egy ilyen párt sikereket ünnepelhet, ott baj van”. Kifejtette: az AfD szavazói „pontosan tudták, hogy mit tesznek”, tudták, hogy olyan pártot támogatnak, amely „a nemzetiszocialista rezsim ártalmatlan színben feltüntetésével, nyílt nacionalizmusával és kisebbségek, köztük a zsidó közösség elleni gyűlölet szításával előkészíti a talajt a kirekesztésnek és a szélsőjobboldali erőszaknak”.

A berlini központú Nemzetközi Auschwitz Bizottság (IAK) alelnöke, Christoph Heubner közleményében kiemelte, hogy „az AfD-re adott szavazatok számának nagymértékű emelkedése Türingiában a német koncentrációs táborok túlélői számára újabb riasztó jel”, amely arra utal, hogy a szélsőjobboldali beállítottság és a szélsőjobboldali tendenciák további erősödésétől kell tartani Németországban.

Aiman Mazyek, a Németországi Muzulmánok Központi Tanácsának (ZMD) elnöke úgy vélte, hogy az AfD jobboldali radikális párt, türingiai helyi szervezete révén „szélsőjobboldali is”, az pedig, hogy a türingiai választók csaknem negyede erre a pártra szavazott, „sokkal több, mint egy riasztó jel”.

(MTI)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Hírek, lapszemle
Bajban az angolszász zsidó média
2020. Június 15. / 16:09

Bajban az angolszász zsidó média

Zsidó világ
Végre esküvő volt a Dohány utcai zsinagógában
Megemlékezések
91 éve született Anne Frank
2020. Június 12. / 10:58

91 éve született Anne Frank

Kommentek