Megtisztították a tapolcai zsidó temetőt, köszönet az önkénteseknek

2020. Július 05. / 11:58


Megtisztították a tapolcai zsidó temetőt, köszönet az önkénteseknek

A helyi Nőklub tagjai és a hozzájuk csatlakozó önkéntesek az elmúlt hetekben megtisztították és kitakarították a Veszprém megyei Tapolca évek óta elhanyagolt állapotban lévő zsidó temetőjét. A létesítmény rendbetételének – amelyet anyagilag támogat a helyi önkormányzat és a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) – célja egy kulturált emlékhely kialakítása.


A tapolcai zsidó temető hosszú évek óta elhagyatott, elhanyagolt részeinek rendbetételét, a természettől való visszahódítását tűzték ki célul a Varga Károlyné által vezetett Nőklub tagjai és a hozzájuk csatlakozó önkéntesek, akik az elmúlt hetekben ágakat vágtak, fűrészeltek, szállítottak, bozótot irtottak a helyszínen. Előkerült a láncfűrész, a fejsze, az ágvágó, a metszőolló és mindenki órákon keresztül tette a dolgát a meghirdetett napokon. Az elért eredmény sem csekély, egyre több a már láthatóvá vált sírkő és a temető főbejárata közelében tornyosuló, több köbméternyi növényi hulladékhalom.  (A tisztítási munkálatok eredménye egy videóban megtekinthető a Tapolcai Média Facebook oldalán ide kattintva .)

Később várhatóan egy hatásos vegyszeres  kezelés következik a visszanövés megakadályozására, illetve a következő munkafázis előkészítésére. A nőklub elnöke elmondta: az izraelita temetőben nyugvó hajdani tapolcaiak szorosan kötődnek a város történelméhez, fejlődéséhez, számos jelentős személyiség és ismert család tagjai nyugszanak a temető földjében.

A temető rendbetételét célzó, nemrégiben elnyert 650 ezer forintnyi összeg, 120 ezer forintnyi Mazsihisz támogatás, valamint a pályázathoz biztosított 300 ezer forint önkormányzati önrész elnyerésével nyílt lehetőség arra, hogy rendbe tegyék a város mostoha sorsú izraelita temetőjét. 

A cél első része megvalósult, a temető sírjait teljes egészében hozzáférhetővé tették annak a vállalkozónak a gépi eszközei számára, aki a sírok újbóli felállítását elvállalta. Jövőre megtörténhet a síremlékek felállítása, részleges renoválása, azok közvetlen környékének esztétikus kavicsozása, gondozott, füves temetői utak kialakítása. A temető rendbetételét felvállaló Nőklub és önkéntes segítőik szeretnék, ha a terület a projekt eredményeként egy kulturált emlékhellyé válna, mind a halottak leszármazottai, mind a tapolcaiak, és nem utolsó sorban a városba látogató, a múlt emlékei iránt fogékony érdeklődők számára.

Forrás: Tapolcai Média

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Élet + forma
David Beckham fiának zsidó esküvője lesz
Mazsihisz hírek
Franciaország budapesti nagykövete a Mazsihisz elnökénél

Kommentek