Megrázó dokumentumfilm Románia történetének legvéresebb pogromjáról

2020. November 12. / 14:54


Megrázó dokumentumfilm Románia történetének legvéresebb pogromjáról

A vonatok indulása című dokumentumfilm az 1941-es jászvásári (Iasi) pogrom több mint 10 ezer zsidó áldozatáról a 17. Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál keretében online tekinthető meg.

Radu Jude és Adrian Cioflâncă esszéfilmje, A vonatok indulása, Románia történetének legvéresebb pogromja 1941. június 27–29. között történt, amikor a szovjet határhoz közeli Jászvásár (Iaşi) városában több mint 10 ezer embert gyilkoltak meg két nap alatt. A tömeges mészárlás felsőbb utasításra indult, az ország akkori vezetője, Ion Antonescu adta parancsba a város helyőrség vezetőjének, hogy tisztítsa meg a várost a zsidó lakosságtól. Ekkor már nemcsak Németország, de Románia is hadban állt a Szovjetunióval, és a román vezetés úgy próbálta a lakosságot a zsidók ellen hangolni, hogy a Jászvásárban élőket a Vörös Hadsereg kollaboránsainak nevezte, majd ezt követően helyi „önkéntesek” már megjelölték azokat a házakat, amelyekben zsidók laktak, míg a román sajtó arról számolt be, hogy a város zsidói támadtak a hatóságokra.

vonatok-indulása-2.jpg

A jászvásári pogromról szóló A vonatok indulása című dokumentumfilm első, hosszabb felében az ő fényképeiket láthatjuk, a fényképek montázsát pedig tanúk visszaemlékezései, interjú- és naplórészletek kísérik. A második, rövidebb rész fotói a mészárlást megörökítő német katonáktól származnak.

A filmet a kedden kezdődött 17. Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztiválon online lehet megnézni. A fesztivál november 22-ig tart.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Hírek, lapszemle
Orbán Viktor kormányfő ellenzi a kóser vágás megtiltását
Kultúra
Mai kulturális csemege: A három Kurtág
2021. Január 06. / 12:56

Mai kulturális csemege: A három Kurtág

Élet + forma
Így készül a tökéletes hanukai fánk
2020. December 09. / 10:46

Így készül a tökéletes hanukai fánk

Kommentek