Korlátozások a híres zsidó újévi zarándoklatok miatt Ukrajnában

2020. Szeptember 11. / 08:04


Korlátozások a híres zsidó újévi zarándoklatok miatt Ukrajnában

Zsidó ultraortodox zarándokok minden évben ősz elején ellátogatnak Nachman breszlovi rabbinak az ukrajnai Uman városban található sírjához. Ukrajnában büszkék erre az összejövetelre, és mindent elkövetnek a vendégek fogadása érdekében, de idén, a koronavírus okozta válság miatt korlátozni kell a beutazók számát az Ukrajnában élők és a beutazók biztonsága érdekében.


– Izrael a koronavírus-járvány miatt az ukrajnai Umanban tartott zsidó újévi zarándoklatok korlátozását kérte – közölte Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a The Jerusalem Post című angol nyelvű izraeli lapnak adott, csütörtökön megjelent interjúban. A zsidó ultraortodox zarándokok minden évben ellátogatnak Nachman rabbi sírjához, és Zelenszkij leszögezte, hogy Ukrajna nagyon büszke erre az összejövetelre. Az ország mindent elkövet vendégeinek fogadása érdekében, de idén, a COVID-19 okozta válság miatt korlátozni kell a beutazók számát az Ukrajnában élők és a beutazók biztonsága érdekében.

,,Ukrajnának és Izraelnek rendkívül erős politikai, katonai, diplomáciai és társadalmi kapcsolatai vannak. Sok izraeli származik eredetileg Ukrajnából, és ez minden bizonnyal fontos szerepet játszik a két ország jó kapcsolatában" – hangsúlyozta Zelenszkij a lapnak. A két ország közös kihívásának nevezte, hogy mindkét helyen katonai konfliktusok közepette kell boldogulni, s mindkét országban jelen van a félretájékoztatás, továbbá súlyos a járványhelyzet. Emellett az ukrán elnök szerint van mit tanulniuk Izraeltől a kiberproblémák kezelésében is. Zelenszkij kijelentette, hogy zsidó származása miatt soha nem érték hazájában antiszemita megjegyzések, sem a kampány során, sem azóta, hogy elnökké választották. ,,Az ukrán embereket nem érdekli, hogy elnökük zsidó, keresztény vagy muszlim, mindaddig, amíg az ukrán nép érdekeit védi" – hangsúlyozta az ukrán elnök.

Az izraeli-ukrán kapcsolatok fejlesztése érdekében a repülőjáratok járványt követő teljes helyreállítását említette, a katonai, hírszerzési és védelmi együttműködés erősítését, valamint az innováció és a csúcstechnológia terén a két ország vállalatai és kutatóközpontjai közötti koordinációt. 

Izraelben az utóbbi hetekben az ultraortodox pártok körében komoly elégedetlenséget szült, hogy Roni Gamzu  professzor, az ország járványügyi biztosa arra kérte Kijevet: idén ne engedjék be az izraeli zarándokokat annak érdekében, hogy a szorosan egymás mellett, nagy tömegben rendezett vallási összejövetelek után ne romoljon tovább az eleve súlyos izraeli járványügyi helyzet. Az ultraortodox politikai nyomásra Benjámin Netanjahu  izraeli miniszterelnök bizottságot hozott létre, amelynek feladata a 12-es kereskedelmi tévé beszámolója szerint az umani zarándoklat egészségügyi szempontból elfogadható feltételeinek kidolgozása és megteremtése, hogy a jelenleg már Ukrajnában tartózkodó mintegy kétezer zarándokhoz legalább még ezren csatlakozhassanak. 

A mintegy kilencmilliós Izraelben szerdán ismét rekordot döntött az új fertőzöttek száma. Eddig a járvány tavaszi kitörése óta 143 049 ember fertőződött meg igazoltan a koronavírussal, jelenleg 32 217 aktív fertőzöttet tartanak nyilván az egészségügyi minisztérium honlapján. Szerdán 3951 új vírushordozót regisztráltak a 43 693 elvégzett teszt alapján. A megvizsgáltak 9 százaléka pozitív volt. 

A SARS-CoV-2 vírus okozta Covid-19 betegségben február óta 1055-en haltak meg Izraelben, jelenleg 961 koronavírusos beteget ápolnak a kórházakban országszerte, közülük 487-en súlyos állapotban vannak, és 137 embert lélegeztetőgépre kellett tenni.

(Címlapkép: Zarándokok a rabbi umani sírjánál. Fotó: Menachem Kahana AFP/Getty Images)

(MTI)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Ünnepek
Ma este beköszönt szukkot örömünnepe
2020. Október 02. / 07:23

Ma este beköszönt szukkot örömünnepe

Zsidó világ
A történelmi Exodus – dr. Balázs Gábor online előadása

Kommentek