Jákov Hadas-Handelsman: Izrael nagyon hálás Budapestnek

2020. Július 23. / 19:54


Jákov Hadas-Handelsman: Izrael nagyon hálás Budapestnek

Országom nagyon hálás Budapestnek, amiért nem fél felszólalni az Izraellel szembeni, előítéleteken alapuló politikai támadások ellen – nyilatkozta Jákov Hadas-Handelsman, Izrael magyarországi nagykövete egy ma megjelent interjú szerint.


Az izraeli diplomácia magyarországi vezetője a Magyar Nemzetnek adott interjút abból az apropóból, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a hét elején Jeruzsálemben folytatott kétoldalú tárgyalásokat Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel és Gabi Askenazi külügyminiszterrel. 

Arra a kérdésre, hogy mit tekint a vizit legfontosabb eredményének, Jákov Hadas-Handelsman azt válaszolta: „nehéz időket élünk a koronavírus-járvány miatt; a magyar miniszter látogatása már csak emiatt is rendkívül fontos, hiszen a két ország szorosan együttműködik annak érdekében, hogy megoldásokat találjon a pandémia teremtette helyzetben. Vannak fontos ­projektjeink, például világszínvonalú lélegeztetőgépeket gyártunk közösen Magyarországon". A nagykövet hozzátette: „a vizitnek ugyanakkor van egy rendkívül fontos politikai dimenziója is. Magyarország ugyanis azon kevés állam közé tartozik, amely kiáll Izrael mellett a nemzetközi színtéren".

A beszélgetés során szóba került Ciszjordánia egy részének Izrael által tervezett annektálása, amelyről a diplomata elmondta: „ebben a kérdésben nem az számít, hogy egy adott ország vagy politikai közösség támogatja-e a béketerv megvalósulását vagy sem. Számunkra a véleményszabadság rendkívül fontos érték, teljesen természetes tehát, hogy mindenki maga dönti el, milyen álláspontra helyezkedik. Mielőtt azonban valaki ítéletet hoz, legalább annyi elvárható volna, hogy tudatában legyen, mire mond nemet. Jelen esetben tehát annak, mi is áll pontosan az egyébként amerikai, tehát nem izrae­li tervben". A nagykövet úgy fogalmazott: „nem lehet elutasítani egy béketervet pusztán azért, mert Donald Trump amerikai elnök nevéhez kötődik, vagy épp azt hangoztatva, hogy az izraeli–palesztin békefolyamat halott".

(Fotó: Jákov Hadas-Handelsman/Izrael budapesti nagykövetsége)

A teljes beszélgetést ide kattintva olvashatják.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Hírek, lapszemle
Mai magyar zsidóság: felekezet vagy ,,egyház"?
Zsidó világ
Elindult a szavazás a Hanukatalizátor-díj idei jelöltjeire
Kultúra
Ámos Imre: Chagallról gondolkodom
2020. December 04. / 15:00

Ámos Imre: Chagallról gondolkodom

Kommentek