Heisler András: Csak a magyarországi zsidóság döntheti el, hogy ki képviselje

2020. Február 16. / 09:09


Heisler András: Csak a magyarországi zsidóság döntheti el, hogy ki képviselje

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke, Heisler András interjút adott a Hírklikk című online újságnak, amelyben szóba került a bevándorlás témája, a neonácik múlt heti felvonulása, a Mazsihiszbe felvett reformközösségek kérdése, valamint az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközséggel (EMIH) való viszony. Az elnököt Németh Péter, a Népszava volt főszerkesztője kérdezte.


Arra a kérdésre, hogy a bevándorlás erősíti az antiszemitizmust, Heisler András azt válaszolta: „Magyarországon biztosan nem, mert nincs bevándorlás. Amikor itthon jelentkezett ez a probléma, 2015-ben, akkor sokáig egyik egyház sem tudta kezelni a történteket”. Hozzátette: „vallásunkban létezik egy  tradíció, miszerint a történelemben a zsidóság is idegen, bevándorló volt egykoron Egyiptomban, ezért az idegent, a rászorulót segíteni kötelesség”. 

Heisler András a bevándorlás kapcsán ma is érvényesnek tekinti a Mazsihisz által öt éve megfogalmazott pilléreket, miszerint „hibás gyakorlat volt a határokon átengedni közel félmillió embert papírok és bármilyen azonosítás nélkül, következésképpen szükségesnek ítéltük az erős kontrollt, ennek mikéntje pedig a kormány kompetenciája, amibe mi soha nem kívántunk beleszólni”. A második pillér szerint a migrációs kérdést az emberi jogok, az emberi méltóság tiszteletével kell kezelni, a harmadik pillér pedig arról szólt, hogy a bevándorlás kétségbevonhatatlan tényét és gondjait, az általa teremtett krízishelyzeteket nem szabad gyűlöletkeltésre használni. 

Az elnök úgy fogalmazott: „a zsidóság a történelem során megtapasztalta, hogy a gyűlöletbeszéd rossz, bármilyen embercsoport ellen irányul. A gyűlöletbeszéd társadalmi betegség, s mindig veszélyt jelent a zsidó vallási kisebbség számára. A zsidó embert – valljon bármilyen politikai, ideológiai nézetet – mindig zavarja, ezért elfogadni sem tudja”.

Az interjúban a kitörés napjára szervezett neonáci vonulás is szóba került, erről Heisler András elmondta: „amint hírül vettük a szélsőjobb tervezett őrületét, azonnal a belügyminiszterhez, Pintér Sándorhoz fordultunk, és arra kértük, hogy ne engedélyezze a vonulást, mert az rossz Magyarországnak, rossz az egész társadalomnak, félelmet kelt és törvénytelen”. Hozzátette: „azért is kértük a minisztertől a tiltást, mert a neonáci rendezvény nem csak a zsidókat zavarja, hanem minden normális gondolkodású magyar állampolgárt, és az országnak, a közös hazánknak kárt okoz”. Ennek kapcsán az elnök elmondta: „jó volt látni, az ellentüntetők elszántságát, mert meggyőződésünk, hogy az antiszemitizmus ellen elsősorban nem a zsidóknak, hanem a társadalomnak kell küzdenie. Az antiszemitizmus ugyanis a társadalom betegsége. A három önkormányzat által rögtönzött „Ostrom 75” kiállítás pedig igazi, autentikus válasz volt a neonáci vonulásra”.

Németh Péter rákérdezett a Mazsihiszbe a közelmúltban fölvett reformközösségek ügyére, mire az elnök elárulta, hogy a Mazsihiszben óriási viták voltak ekörül. Mint felidézte: „tizennyolc évvel ezelőtt a reform-zsidó közösség már felvételét kérte a Mazsihiszbe. Tudni kell, hogy nekik eltérő szokásaik vannak, mint nekünk, neológoknak: van női rabbijuk, nem kötelező a kipa, a fejfedő viselete, egymás mellett ülhetnek a zsinagógáikban a nők meg a férfiak. Én nem ebben nőttem fel, a mi tradícióink mások. Tizennyolc esztendővel ezelőtt, ezért elmentem – még nem voltam a szervezet elnöke – Schweitzer rabbihoz, és Schőner Alfréd rektorhoz, hogy megkérdezzem tőlük, a reform-zsidók véleményük szerint zsidó közösséget alkotnak-e vagy sem. Mindketten azt mondták, igen. A Mazsihisz közgyűlésén ezért javaslatot tettem felvételükre, amit többek között azzal indokoltam, hogy jelenleg is van – tehát akkor, 2002-ben – egy ortodox és neológ tagozat a Mazsihiszen belül, és jól megférünk egymás mellett, nem kell félnünk egymástól. Hiába érveltem, 95 százalékban leszavazták a kezdeményezésemet”. Hozzáfűzte: „mára a világ nagyot változott, így újra meg mertem fogalmazni azt az alapvetésemet, amely szerint akkor válik erősebbé a magyarországi zsidóság, ha minél szélesebbre tárjuk kapuinkat – persze a saját korlátjaink betartása mellett. Egy év előkészítés után, a Mazsihisz vezetősége javasolta a reform-közösség felvételét, amelyet aztán a közgyűlés nagy többséggel megszavazott”.

Az újságíró megkérdezte azt is, hogy van-e esély a Mazsihisz és a Köves Slomó által vezetett Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) közeledésére, amivel kapcsolatban Heisler András közölte: a mai állapot szerint két olyan zsidó szervezet van Magyarországon, amelyek között rendkívül erős az ellentét, ez rossz a hazai zsidóságnak, és szerinte hosszú távon tarthatatlan. Mint hangsúlyozta: „az EMIH jelenléte legitim, és képesek rengeteg hasznos dolgot tenni a zsidóság érdekében. Azt viszont, hogy ki képviselje a magyarországi zsidóságot, csak a magyarországi zsidóság tagjai dönthetik el. Semmilyen hatalom, semmilyen más erő nem jelölheti ki e képviseletet. Márpedig a magyarországi zsidóság leginkább a sok problémával küzdő, sokat kritizált, sokat szidott, de hitelesen működő Mazsihiszt fogadja el képviselőként”.

(A teljes írás ide kattintva olvasható.)  

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek