Brit választás: egyesek szerint megint a zsidók a hibásak

2019. December 15. / 18:45


Brit választás: egyesek szerint megint a zsidók a hibásak

A volt londoni polgármester, Ken Livingstone (címlapképünkön) szerint a „zsidó szavazatok nem segítettek” a Munkáspárt esélyein. Livingstone a választáson csúnyán leszerepelt Jeremy Corbyn pártelnök közeli szövetségese volt, míg ki nem lépett a pártból egy antiszemitának minősíthető megjegyzése után. 


Egy, a brit zsidók körében készített felmérés a minap tartott nagy-britanniai parlamenti választás előtt  azt mutatta ki, hogy csupán 6 százalékuk tervez a Munkáspártra szavazni, 87 százalékuk túl puhának tartja Corbynt az antiszemitizmus kezelésében, 47 százalékuk pedig „komolyan megfontolja” a kivándorlást egy munkáspárti győzelem esetén.

Ezek után a brit baloldal 1935 óta nem látott, történelmi vereséget szenvedett a héten, amit Ken Livingstone volt munkáspárti londoni polgármester többek között ezzel magyarázott: „a zsidó szavazatok nem igazán segítettek”.  

A londoni expolgármester, akit pont Boris Johnson váltott le a 2008-as polgármester-választáson, azt mondta: Jeremy Corbyn pártelnöknek a párton belüli antiszemitizmust „jóval korábban kezelnie kellett volna, mint azt megtette”. 

Komoly támadási felületet biztosított a Munkáspárt számára a választási kampány során a párton belüli antiszemitizmus lassú kezelése, és az, hogy mindezek felett a Corbyn-féle vezetés szemet hunyt. A párt korábbi EP-képviselője, Mary Honeyball is azért hagyta ott a szervezetet, mivel szerinte „szégyenszemre a Munkáspárt vezetősége megközelítőleg sem tett eleget, hogy megtisztítsa a pártot antiszemita tagjaitól”. 

Livingstone korábban Corbyn közeli szövetségesének számított a Munkáspártban, de 2016-ban a tagságát felfüggesztették, mikor zsidózott egy kiadósat egy BBC-interjúban. Úgy fogalmazott:  „amikor Hitler megnyerte az 1932-es választásokat, az ő álláspontja az volt, hogy a zsidókat Izraelbe kell költöztetni. Ő támogatta a cionizmust, mielőtt megőrült és megölt volna hatmillió zsidót”. Livingstone kitartott állítása mellett, de a párton belül egyre többen, köztük a munkáspárti londoni polgármester, Sadiq Khan is kérte a volt városvezető kizárását vagy felfüggesztését a pártból. 

Livingstone végül elnézést kért a hitlerezős kijelentés miatt megsértett zsidóktól, de hozzátette, „az igazságért nem fog bocsánatot kérni”. Különben is, „abszurd” volna őt antiszemitának hívni, hiszen volt már két zsidó barátnője is, ráadásul szerinte „az izraeli lobbi” jól irányított gyűlöletkampányt folytat annak érdekében, hogy az Izrael politikáját kritizálókat antiszemitának nevezze. Végül 2018-ban már önként bejelentette kilépését a Munkáspártból, miután tagsága szerinte terhes volt a toryk leváltását illetően.

 Jeremy Corbyn az elveszített választás után azt nyilatkozta: csak azután mond le, hogy a párt rendezte a sorait, de egy következő választásra már nem ő fogja vezetni a brit baloldalt.

(Az Azonnali.hu cikke nyomán)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek