Az elfelejtett mauritiusi zsidó menekültek története

2019. December 10. / 13:20


Az elfelejtett mauritiusi zsidó menekültek története

Az Indiai-óceánon található Mauritius szigetén van egy furcsa temető: olyan zsidók nyugszanak ott, akik 1940 és 1945 között haltak meg. De hogyan került több száz zsidó a Madagaszkártól még 900 kilométerre keletre lévő szigetre? A válasz sajnos filmbe illő: Palesztinából deportálták őket a britek, mert azt hitték, vannak köztük náci kémek. A világ jobbára elfelejtette különös történetüket, pedig élnek még a kicsiny, távoli földdarabon olyanok, akik személyesen is emlékeznek rájuk.


1939-ben mintegy 3500 európai zsidónak sikerült latin-amerikai vízummal elhagyni az öreg kontinenst, de Dél-Amerika helyett először megpróbáltak az akkor brit mandátum alatt álló Palesztinába eljutni. A palesztinai brit hatóság azonban nem nézte jó szemmel az illegális bevándorlást, és a Romániából három hajóval érkező menekülteket deportálták az Atlit nevű begyűjtő táborba Mauritiusra. 

A szigetre  – ahol abban az időben mintegy 400 ezren éltek – 1580 zsidó menekült érkezett 1940. december 26-án. A helyiek nem tudták, hogy az újonnan érkezetteket a britek voltaképpen büntetőeljárás alá vonták, így az utak mentén felsorakozva, szívélyesen üdvözölték a zsidókat. De alig szálltak partra, a menekültek máris börtönbe kerültek Beau Bassinban, ahol öt évet töltöttek 1945-ig, a második világháború befejezéséig. 

mau.jpg

Az ártatlanul bebörtönzött családokat elszakították egymástól, a házastársak kezdetben másfél évig nem is találkozhattak, ezután is csak pár óra engedélyt kaptak a nők, hogy meglátogassák a férjüket. A kényszerintézkedés legfőbb oka az volt, hogy a britek attól tartottak: az európai zsidók között náci kémek rejtőznek. Amikor megbizonyosodtak róla, hogy a zsidók között nincsen náci kém, engedélyezték számukra, hogy munkavégzés céljából elhagyják a börtönt. Az egyedülállók közül többen megnősültek, így a szigetre a közelmúltban ellátogatott egy olyan izraeli állampolgár, akinek az anyja mauritiusi volt. 

A helyi temetőben – ahol emlékmúzeumot is fölállítottak – 130 sír van, ebből 128-ban zsidó menekült nyugszik.

(A The Jerusalem Post cikke nyomán) 

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Hírek, lapszemle
Szijjártó Péter a Rumbach Sebestyén utcai zsinagógában
Megemlékezések
Emléktáblát avattak Hévey Gyula embermentő katolikus papnak
Hírek, lapszemle
Szobrot kapott az ország „Bálint gazdája”

Kommentek