A zsidóság számokban: már több mint 14 millióan vagyunk

2020. Július 21. / 17:06


A zsidóság számokban: már több mint 14 millióan vagyunk

A tavalyi éves jelentés szerint a világ zsidó populációja elérte a 14 millió 410 ezer 700 főt. A legnagyobb lélekszám Izraelben található, ahol 6 millió 740 ezer, Észak-Amerikában pedig 6 millió 88 ezer zsidó él – jelentette be tegnap Omer Jankelevics, Izrael diaszpóra ügyi minisztere a Knesszet asszimilációs, migrációs és diaszpóra ügyi bizottsága előtt. A minisztérium főigazgatója, Dvir Kahana szerint a diaszpórában élő zsidók 80 százaléka nem kötődik a judaizmushoz és a zsidósághoz.


A tavalyi éves jelentés szerint a világ zsidó populációja elérte a 14 millió 410 ezer 700 főt. A legnagyobb lélekszám Izraelben található, ahol 6 740 ezer, Észak-Amerikában pedig 6 millió 88 ezer zsidó él. Európában megközelítőleg 1 millió 72 ezer, Dél-Amerikában 324 ezerm , Ázsiában (Izraelt kivéve) 300 ezer Ausztráliában és Új-Zélandon 120 ezer, Afrikában pedig 74 ezer zsidó él – ismertette a legfrisebb adatokat Omer Jankelevics, Izrael asszimilációs, migrációs és diaszpóra ügyekért felelős minisztere a Knesszet  asszimilációs, migrációs és diaszpóra ügyi bizottsága előtt.

A diaszpóra ügyeivel foglalkozó minisztérium főigazgatója, Dvir Kahana felhívta a figyelmet arra, hogy a diaszpórában élő zsidók 80%-a nem kötődik a judaizmushoz és a zsidósághoz.

A bizottság vezetője, David Bitan Likud párti képviselő azt mondta: őt leginkább a kis zsidó közösségek helyzete aggasztja, amelyek nem tudják fenntartani magukat. „Ha nem erősítjük meg ezeket a közösségeket a diaszpórában, akkor egyre kevesebben fognak alijázni Izraelbe” – mondta Bitan. Egyúttal bejelentette, hogy Israel Katz pénzügyminiszter ígéretet tett arra, hogy 20 millió sékelt – azaz több mint 1,7 milliárd forintot – különítenek el a következő költségvetésben ezeknek a közösségeknek a számára, és a Zsidó Ügynökséget ugyanekkora összeg felajánlására kérte fel.

Fotó: David Peterson/Pixabay

FORRÁS: KIBIC.HU/JPOST.COM


mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek