A moszlim világban először: zsidó nemzeti hősnek emelt szobrot Azerbajdzsán

2019. December 03. / 11:55


A moszlim világban először: zsidó nemzeti hősnek emelt szobrot Azerbajdzsán

A 23 évesen elesett Albert Agarunov – az örmény-azeri háború hőse – zsidó önkéntes volt, aki 1992-ben életét adta Azerbajdzsánért. A szobra leleplezésén jelen volt a politikai és katonai elit számos képviselője. A moszlim ország és Izrael politikai kapcsolatai erősek, mert vannak közös érdekeik. 


A tankcsaták alapos ismerője, nagyszerű tankos volt Albert Agarunov, aki önkéntesen vett részt az 1988-ban kezdődő, Örményország és Azerbajdzsán közötti háborúban. Mivel többször is látványosan bizonyította rátermettségét, tankparancsnoknak nevezték ki. Utolsó csatájában elhagyta a tankját, hogy bajtársai holttesteiről gondoskodjon, ekkor érte halálos találat. Az azeri katonák emlékére Albert-nek nevezték el tankjaikat, a háború egyik katonai legendája lett. 

Megkapta halála után az Azerbajdzsán Nemzeti Hőse kitüntetést és a katonai mártírok temetőjében pihen, egykori középiskolája ma az ő nevét viseli. És most már emlékmű is örökké teszi a nevét Bakuban, a moszlim világ egyik első, zsidó embernek emléket állító köztéri monumentuma. Agarunov.jpg

Minek köszönhető – a 23 évesen meghalt, perzsa eredetű, kaukázusi, hegyi zsidó fiatalember hősiességén túl – a zsidók iránti kitüntetett megbecsülése a moszlim országnak, amelyben az emberi jogok és a demokrácia helyzete nem kevés kívánnivalót hagy maga után? Elsősorban Irán közelségének. Azerbajdzsán későn vált ki Iránból, kultúráját tekintve, etnikailag és vallásilag is nagyon közel áll szomszédjához, mindkét ország lakosságának többsége síita, miközben a moszlim világ nagy többsége a szunnita irányzathoz tartozik. Jelentős, az összlakosság ötödét közelítő azeri kisebbség él Iránban, ez és a politikai, történelmi feszültségek terhessé teszik a két ország viszonyát, Izrael tehát szövetségest remélhet Azerbajdzsánban, a kapcsolatok ennek megfelelően figyelemreméltóak.

Izrael az elsők között ismerte el a független Azerbajdzsánt, évtizedesek a diplomáciai kapcsolatok, Ilham Alijev elnök állítólag egyszer azt mondta, hogy az, amit látunk, csak a jéghegy csúcsa, a kapcsolatok és együttműködések kilenc tizede a felszín alatt zajlik. 

Az országban harmincezer körüli zsidó élhet ma, a Krasznaja Szloboda nevű falu a világ utolsó megmaradt stetlje, nagyjából négyezer lakosa mind zsidó, ilyen csak New York államban és Izraelben van Azerbajdzsánon kívül. A hegyi zsidó közösségből származott Albert Agarunov, Azerbajdzsán zsidó nemzeti hőse is, egy tíz gyermekes családból. Róluk és a világ utolsó stetljéről a Kaukázusban még megemlékezünk. 

Forrás: Jerusalem Post

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Hírek, lapszemle
Felfüggesztett börtön a volt SS-őrnek
2020. Július 23. / 14:18

Felfüggesztett börtön a volt SS-őrnek

Kommentek