Ismerős szegedi szarvas: a Bibliában olvashattunk róla

2020. Szeptember 22. / 15:15


Ismerős szegedi szarvas: a Bibliában olvashattunk róla

Mezopotámiai dámszarvas (Dama mesopotamica) született a Szegedi Vadasparkban, a háromhetes borjút már a látogatók is megfigyelhetik a veszélyeztetett faj erdei kifutójában. A Közel-Keleten élő faj többször is előfordul az ószövetségi történetekben, de említik úgy is, mint olyan vadon élő állatot, amely nem tisztátalan, vagyis a zsidó vallási előírások szerint is fogyasztható.


A mezopotámiai dámszarvas állatkerti és természetvédelmi szempontból is kiemelt fajnak számít, melyet egyszer már kipusztítottnak véltek, a szegedi borjú születése mégsem számít akkora szenzációnak. A világ legritkább szarvasfajtáját 2013 óta tartják a Tisza-parti város állatkertjében, a csapat pedig évről-évre bővül egy-két borjúval. 

Veprik Róbert állatkert-igazgató tájékoztatása szerint a borjút szeptember 1-jén hozta világra az anyja, nemét még nem tudni, de hamarosan, az első orvosi vizsgálat alkalmával az is kiderül. 

A Közel-Keleten élő faj többször is előfordul az ószövetségi történetekben, de említik úgy is, mint olyan vadon élő állat, ami nem tisztátalan, vagyis a zsidó vallási előírások szerint is fogyasztható. A faj vesztét élőhelyük pusztulása, valamint a modern lőfegyverek megjelenése, ezzel vadászatuk hatékonyabbá válása okozta. A múlt század közepére már kipusztultnak vélték. Ekkor fedezték fel egy kisebb populációját Iránban, amelyből a németországi Opel Zoo-ba került pár egyed, amelyek később alapjául szolgáltak a faj megmentésének és visszatelepítésének. Bár a teljes kipusztulást elkerülték, még ma is kevés – mintegy 1100 – példánya él ősi élőhelyén, köztük Izraelben, Irakban és Iránban. A világ 24 állatkertjében több mint háromszáz példányát gondozzák.  

A mezopotámiai dámvadat régebben az európai dámvad alfajának tartották, ma már azonban külön fajnak tekintik. A mérete valamivel nagyobb az európaiénál – tömege 50-70 kilogramm, testhossza másfél méter, viszont az agancsuk kevésbé ,,lapátos". Elsősorban a sűrű növényzetű, erdős területeket kedveli – a Szegeden kialakított kifutó is ezt idézi –, ahol elbújhat ragadozói elől.

MTI

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Tudomány
Elkezdődhet a budavári nagyzsinagóga feltárása
Megemlékezések
Gyász: Elhunyt Klein Ervin főkántor
2020. Október 29. / 12:04

Gyász: Elhunyt Klein Ervin főkántor

Kommentek