Hasznos tipp: ha Debrecenben járnak, aludjanak a hitközségnél

2019. November 23. / 16:52


Hasznos tipp: ha Debrecenben járnak, aludjanak a hitközségnél

Szerző: Kácsor Zsolt

Kipróbáltuk a Debreceni Zsidó Hitközség (DZSH) fenntartásában működő zarándokszállást, és nagyon meg voltunk elégedve. A belváros közepén aludtunk, tágas, ragyogóan tiszta szobában, ráadásul igen olcsón: a saját fürdővel és wi-fivel ellátott szobáért egy főre mindössze 6 ezer forintot kértek. Debreceni viszonylatban ennél nehéz jobb ajánlatot kapni ilyen jó fekvésű helyen.


A DZSH Bajcsy-Zsilinszky utca 26. szám alatt lévő székházában  (címlapképünkön)  található a zarándokszállás, ahol összesen három szoba van: egy 14-, egy 2- és egy darab 1 ágyas helyiség. A 14 ágyas értelemszerűen diákok és más csoportok számára ideális, míg az 1 férőhelyes kiváló a magányos, egyéni utazók számára – mivel ez utóbbi kategóriába tartozom, a debreceni tartózkodásom idején ezt a szobatípust vettem igénybe.

debr2.jpg

Az 1 ágyas szoba összesen 10 négyzetméteres, van benne egy kényelmes, szimpla (azaz egy személyes) ágy, egy nagy beépített szekrény, fogas, és ami a legpazarabb: egy hatalmas és kényelmes, ragyogóan tiszta és új fürdőszoba, amely teljes egészében akadálymentesített, sőt, még nővérhívóval is rendelkezik.  A szobában tudtam használni a szálláshely ingyenes wi-fijét, igaz, a felhasználónevet az ajtóra függesztett tájékoztatón apró hibával adták meg – ha netezni akarnak, ügyeljenek arra, hogy a Dzsh helyett ezt pötyögjék be: dzsh.

Ezen kívül van egy 2 ágyas szoba, amely 8 négyzetméteres, és két, összetolható szimpla ággyal van felszerelve, van továbbá egy 15 négyzetméteres szoba, amelynek hálóterében 7 darab emeletes ágy található. Ezek is saját, akadálymentesített fürdőt kaptak. A székházban van lift, igaz, a vallási előírásaink miatt az Szombat napján természetesen nem üzemel, ezt vegyék figyelembe, hiszen a szállásokat a második emeleten alakították ki. A  Szombat bejövetelének időpontjától függően péntekenként az érkezés legkésőbbi időpontja is változó, erről a foglalást követően, a szálláshelytől kaphatnak részletes információt – de ügyeljenek arra, hogy Sábeszra és más zsidó ünnepekre ne időzítsenek érkezést vagy kijelentkezést. 

debr3.jpg

Az épületben kóser konyha működik, de mivel rövid időt töltöttem a városban, ezt nem sikerült kipróbálnom. Egy leírásban olvastam, hogy itt van egy Mazel Tov nevű étterem is, amely a helyi önkormányzat és a DZSH közös pályázata eredményeképpen valósult meg – legközelebb ezt is kipróbálom. Aki autóval érkezik, az tudjon róla, hogy a hitközségen három darab zárt parkolóhely vehető igénybe ingyenesen. 

A hitközségi szálláshely a Szállás.hu oldalon 45 értékelés alapján jelenleg 9.4 ponton áll a maximális 10-ből, amit az ott szerzett tapasztalatok alátámasztanak. Bátran ajánljuk mindenkinek, ráadásul a kilátás is remek, a szobákból a zsinagóga Dávid-csillagos kupolájára látni, nézzék csak, milyen szép:

debr.jpg


mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek