Budapest téglái: gyerekkori rajzoktól a holokausztig

2019. Szeptember 25. / 10:14


Budapest téglái: gyerekkori rajzoktól a holokausztig

Szerző: Kácsor Zsolt

A Facebookon működik egy Budapest téglái című oldal, amelynek létrehozója különleges missziót végez. Felfigyelt rá, hogy a régi falak révén sokat lehet tanulni a város gazdag múltjából, hiszen sok érdekes név és üzenet van a száz éves téglákba karcolva. A híres Anker-palotában nemrég olyan téglákat talált, amelyekre a holokauszt során elpusztított emberek írtak még gyerekkorukban. 


A Budapest téglái című oldal gazdája a napokban közzétett posztjában azt írja, hogy az Anker-palotában talált elég sok téglát, amikre 1910-1920-as években ott működő „Weinberger és Fejér papir kereskedési és könyvkötési üzlet” tulajdonosának gyerekei írtak üzeneteket, akik közül többeket a holokauszt során megöltek.

anker3.jpgLilli egy jó kislány

A tulajdonos Weinberger Ármin, Weinberger Rudolf és Fejér Jenő voltak. Az 1938-ban meghalt Weinberger Árminnak három gyermeke volt: Livia (Lilly/Lilli), Béla és György. 

Livia (Lilly/Lilli) 1908. október 13-án született Budapesten, 1932-ben ment feleségül Steiner Ernőhőz, aki 1936-ban megváltoztatta a nevét „Seresre”. Livia szerencsére túlélte a Holokausztot, a neve az Egyesült Államok Holokauszt Emlékmúzeum adatbázisában szerepel. 

anker4.jpg

Testvére, Weinberger Béla 1907. február 2-án született, 1938-ban vette feleségül Heller Margitot. Béla 1944-ben halt meg, a Jad Vasem a halála időpontjaként 1944. oktober 20-ára teszi „eltűnt” megjegyzéssel. Béla felesége szintén a holokauszt áldozata lett.

Szívszorító olvasni, hogy a később üldözötté vált, s meggyilkolt emberek gyerekkorukban még milyen felhőtlen boldogsággal néztek a jövőbe. Legalábbis erről tanúskodnak az általuk a téglákra írt rajzok, üzenetek. 

Az oldal gazdája azt kéri, hogy akinek több információja van a Weinberger családról, ossza meg vele az értesüléseket. 

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Hírek, lapszemle
Amíg beszélünk róluk, addig él az emlékük

Kommentek