A rabbi spirituális vigasza koronavírus idején: a nevetés megszabadít a félelemtől

2020. Április 01. / 18:45


A rabbi spirituális vigasza koronavírus idején: a nevetés megszabadít a félelemtől

Lord Jonathan Sacks, egykori brit ortodox főrabbi, a világ egyik legismertebb, legnépszerűbb vallási vezetője. Ő is közzétette gondolatait a koronavírusról, szerinte meg kell fejtenünk az első zsidónak született gyermek, a bibliai Izsák titkát, akinek nagyon nehéz volt az élete, mégis a nevetésről kapta a nevét. Sacks azt reméli, képesek leszünk felhívásként, felszólításként érteni a vírust. Kivonatoltuk üzenetét.


„Londoni otthonomba bezárva szólok hozzátok (a rabbi '70-es évei első felében jár – a szerk.). Mindenekelőtt szeretném kifejezni a hálámat mindazoknak, akik a frontvonalban harcolnak a vírussal. Az orvosok, az ápolók, a segédszemélyzet, a tanárok, azok, akik megtöltik a boltok és a patikák polcait. Rengeteg hős él körülöttünk, vegyük észre őket. 

Nem tudom, veletek mi a helyzet, de számomra ez az időszak nagyon szorongató. A világ egy láthatatlan ellenséggel háborúzik és nagyon sokan félnek, mert nem tudni, mit hoz a jövő. Ha te is félsz, én megértelek, jó társaságba kerültél. De közben fantasztikus dolgok történnek. A zsidó közösségek mindenhol a világon megtalálták, elérték azokat, akik magányosak, veszélyeztetettek, segítségre szorulnak.

Nem tudom, észrevettétek-e, mennyi humoros reakció született arra, ami körülöttünk, velünk történik. A humor mélyen és egyetemesen emberi. Mégis, a zsidó közösségben ilyenkor születő viccek egészen sajátosak, nagyon szórakoztatóak. Figyeljetek rájuk.

A vírushelyzettel kapcsolatos viccek végre megértettek velem valamit a Tórából, amit soha nem értettem. Az Örökkévaló ragaszkodott ahhoz, hogy az első zsidónak született gyermek neve Izsák legyen, ami azt jelenti: nevetni fog. Mindig elcsodálkoztam azon, vajon min nevethetett Izsák tulajdonképpen. Rögtön a születése szétzilálta a családot, amelybe érkezett és végső soron Hágár és Izmáel elzavarásához vezetett. Aztán jött a megkötözése traumája (amikor kis híján feláldozta őt Ábrahám – a szerk.). És még aztán időskorában elárulta őt a fia, Jákob, amikor szeretett gyermekét, Ézsaut meg akarta áldani?

Mégis, min mulatott olyan remekül Izsák ebben az életben? És most hirtelen megértettem, hogy a neve, ez a szó nem csak neki volt szánva, hanem az egész zsidó népnek. Itt vagyunk egy olyan egészségügyi válság közepén, amelynél nem volt súlyosabb az elmúlt évszázadban. És a zsidók – nem kizárólag, de különösképpen a zsidók – segítenek nevetni rajta. És amin nevetni tudunk, azt lesz erőnk túlélni. Az nem tart többé félelemben minket. Szóval kérlek benneteket, nézzétek meg és osszátok meg a Facebookon és minden közösségi médiacsatornán az összes viccet, ami elétek kerül, mert megerősítik, ellenállóbbá teszik a szellemet.

A barátom, Lionel Rosenfeld rabbi hétköznapokon sokat baljódik a minjánnal (bizonyos imákat csak 10 felnőtt zsidó ember jelenlétében lehet mondani). Az egyik reggel kétezren gyűltek most össze a reggeli imára Zoomon vagy WhatsApp-on, vagy valami effélén. A válság a legnagyobb méretű minjánt eredményezte, amely valaha is összegyűlt hétköznap reggel a – persze, virtuális – zsinagógában. És úgy képzelem, hasonlóképpen van ez most mindenhol a világon.

A Vájikra hetiszakasz első szava – amelyről a most olvasott könyv a nevét kapta – a Tóra-tekercsekben úgy áll, hogy a legutolsó betűje, az álef nagyon apró. Így vájikárnak is olvasható. A Vájikra azt jelenti: hívta – mármint az Örökkévaló Mózest –, a vájikár pedig azt: történt vele.

Mi a különbség a hívás, szólítás és a között, hogy valami csak úgy megesik? Csak egy álef és az álef néma betű.

Az, ami történik a világban, velünk, általában, egyfelől puszta véletlen. Egyfelől. Ennek a járványnak az esetében egy vírusmutáció fejlődött ki, véletlenül átkerült az emberre, szétterjedt és most a fél világot megbénította.

Ez puszta véletlen, de meghallhatjuk benne a halk elhívást, felszólítást elzártságunk magányában, Isten halk szólítását.

Néha a nehéz idők a szellemi emelkedés időszakának mutatkoznak, közben nem így érezzük, de visszatekintve ilyennek mutatkoznak. Az, amit ezekben az időkben tudunk tenni, azt a jótettet sosem felejtik el.

Azt hiszem, érdemes elgondolkozni ezekben az időkben azon, hogyan hallhatnánk meg Isten minket szólító halk hangját, hogy megerősítsen minket és mi erőt adhassunk másoknak, mert az Örökkévaló nem csak Mózes tanítónkat hívta, de szólít mindig mindannyiunkat.

Halljuk meg az Ő hangját és hallja meg Ő is a mi imánkat. Kérünk, vess véget ennek a szörnyű időszaknak és küldj teljes gyógyulást néped és a világ minden betegének. És add meg nekünk, hogy visszatérhessünk az életbe.

Legyetek jól!”

 (Címlapkép: Lord Jonathan Sacks. Fotó: rabbisacks.org)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Mazsihisz hírek
Fontos: további két hétre zárva maradnak budapesti zsinagógáink
Megemlékezések
„Nem volt más bűnük, csak a származásuk"

Kommentek