A rabbi spirituális tanácsai koronavírus idején: a nyugalom megőrzése 6 egyszerű lépésben

2020. Március 15. / 19:19


A rabbi spirituális tanácsai koronavírus idején: a nyugalom megőrzése 6 egyszerű lépésben

A koronavírus testi betegség, de a félelem, a bezártság, a szeretteinkért érzett aggodalom és az, hogy nem ölelhetjük őket magunkhoz, súlyosan károsítja a lelket is. Minden nap megosztjuk Önökkel egy rabbi spirituális tanácsait. Maradjunk együtt, kövessenek minket. Ma Emily Cohen rabbi gondolatait ajánljuk a figyelmükbe.

1. Őrizz meg egy dolgot a napi rutinodból

Melyik része az a napirendednek, amelyikhez a legjobban ragaszkodsz? Dávid királyról azt írja a Talmud, hogy minden éjjel, éjfél körül felkelt Tórát tanulni. Nekünk ugyanez a rutinunk lehet a hajmosás, SMS-t írni munka után a tesónknak vagy a sorozataink nézése. Egy fontos elemet mindenképpen tarts meg a napirendedből, ha minden mást el is kell hagynod belőle. Van, aminek jó és rossz időkben is meg kell maradnia.

2. Keresd fel a neten a régi barátokat

Ez talán az első súlyos világjárvány az internet elterjedése óta. Ez azt is jelenti, hogy minden rossz hírről azonnal értesülünk, és azt is, hogy anélkül is kapcsolatban lehetünk, hogy veszélyeztetnénk egymást. Ez az időszak éppen jó arra, hogy felkeressük régi barátainkat, akikre ki tudja, mióta nem volt már időnk, futó ismeretségeinket (az emberrel, akivel együtt jógázunk stb.) barátságokká mélyítsük. Küldj egy üzenetet a futó ismerősnek, akivel külön, csak úgy, eszedbe sem jutna beszélni, írj rá a volt koleszos szobatársadra, gimis padtársadra. Ahelyett, hogy 27. alkalommal is megnéznéd, mik a koronavírus tünetei.

3. Építs valódi online közösségeket

A zsinagógák nagy része áttért az online közvetítésekre. A virtuális ima szokatlan, de valódi vallási élménnyé válhat. Most könnyebb csatlakozni, könnyebb egy élő közvetítéshez kapcsolódni, mint belépni először egy zsinagógába. Most minden kockázat nélkül kipróbálhatod, aztán vagy jársz majd ténylegesen is, vagy mit veszíthetsz? Öt perc múlva kilépsz és órákig gondolkodsz azon, mit nézz a netflixen (a TV-ben).

4. Azért gyere le néha a netről

Találd meg az egyensúlyt. Találd ki, mi lenne a hobbid, ha lenne időd hobbikra és csináld azt. Például lehet főzni vagy gyakorolni a gitározást.

5. Találd ki, hogy meséled majd el az unokáidnak

Történetmesélő nép vagyunk, Mózes, a Tóra ötödik könyvében már összefoglalja és újrameséli visszatekintve a Kivonulás és a sivatagi vándorlás történetét. Egyszer ezekből az időkből is történet lesz majd, még ha most, a kellős közepén nehéz is ezt elképzelni. Próbáld meg kitalálni, hogyan fogod ezt az egészet majd elmesélni. A szorongást, a bizonytalanságot, hogy hogy végződik ez az egész. A történeted érdemes rá, hogy elmeséljék és egy nap valaki majd meg is fogja kérdezni, hogy történt.

6 Lélegezz

De komolyan. Hagyd abba 10 másodpercre ennek a cikknek az olvasását. Csukd be a szemed. Érezd a lábaidat. Nyugodj meg. Lélegezz mélyeket. Lassan. Lassabban. Újra. Ismételd meg minden órában. Telepíts emlékeztetőt a telefonodra. Tényleg.

Most menj, moss kezet. Ne érj az arcodhoz. Lélegezz. Minden rendben lesz.

A Heyalma.com írása alapján

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek