Szombati gyertyagyújtás: 2020.01.24 16:13, kimenete: 2020.01.25 17:23
2020. 01. 20. | 23 Tévét 5780
Gyengénlátó verzió

Zsidó világ / 2020. Január 19. / 16:11

Bezárt Klein Rudolf zsinagógatárlata Brüsszelben

A Brüsszeli Magyar Kulturális Intézet szervezésében tartották a „Kelet-közép európai zsinagógák világi hasznosítása” című, 16 tablóból álló és több mint 90 fotót felvonultató kiállítás finisszázsát a minap a brüsszeli Nagy Zsinagógában. Az építész, építészettörténész és fotóművész Klein Rudolf munkáiból összeállított tárlat a Kelet-Közép-Európa múzeummá és galériává átalakított zsinagógáit mutatta be.

Megemlékezések / 2020. Január 19. / 14:59

„Ahhoz, hogy fel lehessen szabadítani, a gettót fel is kellett állítani”

A budapesti gettó felszabadításának 75. évfordulója alkalmából rendeztek megemlékezést vasárnap délelőtt a Dohány utcai zsinagógában, ahol beszédet mondott Mester Tamás, a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) elnöke, Jákov Hadas-Handelsman, Izrael állam magyarországi nagykövete, Szalay-Bobrovniczky Vince, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára, valamint Frölich Róbert főrabbi, a Dohány utcai közösség vallási vezetője.

Közélet / 2020. Január 18. / 17:34

Mark Spitz az antiszemitizmusról: a passzivitás nem működik, ellen kell állni!

Mark Spitz kilencszeres olimpiai bajnok úszó tegnap találkozott Heisler Andrással, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnökével, valamint Jusztin Ádámmal, a Maccabi VAC vezetőjével. A találkozó végén megkérdeztük tőle, hogy szerinte mi az oka annak, hogy növekszik az antiszemitizmus az Amerikai Egyesült Államokban, mire az amerikai zsidó úszólegenda igazi sportemberhez méltó választ adott: nem szabad passzívnak lenni, küzdeni kell.

Ünnepek / 2020. Január 17. / 14:40

A Világ Igazai: királynők és szülésznők – Jó Szombatot!

Kedves olvasóink, az ünnep ma 16 óra 3 perckor köszönt be, a Szombat királynője holnap 17 óra 13 perckor távozik körünkből. Ez idő alatt honlapunk nem frissül. Ezen a héten zsinagógáinkban a Smot hetiszakaszt olvassuk föl. Jó Szombatot!

Élet + forma / 2020. Január 17. / 11:57

Hiány, szegénység, remény: Rabbitaxi Olaszliszkán

A holokauszt földjén jártunk, amely ma a mélyszegénység földje. Elmentünk, rabbik és rabbitanulók, Olaszliszkára az Adománytaxival. (Címlapképünkön az olaszliszkai holokauszt emlékfal látható.) Fináli Gábor rabbi írása a Mazsihisz.hu számára.

Hírek, lapszemle / 2020. Január 17. / 09:56

Nagyot lépett az antiszemitizmus terjedése ellen az olasz kormányfő

Az antiszemitizmus elleni politikai és társadalmi fellépés előmozdítása lesz a feladata Milena Santerininek, akinek kinevezését Giuseppe Conte olasz kormányfő jelentette be. A hivatalos elnevezéssel „antiszemitizmus elleni nemzeti koordinátor" a mai nappal kezdi meg munkáját. Matteo Salvini kezdeményezésére a római szenátusban tegnap konferenciát is tartottak az antiszemitizmus új megnyilvánulási formáiról.