Szombati gyertyagyújtás: 2021.01.22 16:11, kimenete: 2021.01.23 17:21
2021. 01. 19. | 6 Svát 5781
Alapértelmezett verzió

Zsidó világ / 2021. Január 15. / 14:53

Új online projektek a rabbiktól, akik már készülnek a járvány utáni helyzetre

A koronavírus miatt kialakult digitális életforma a Mazsihisz rabbijait arra ösztönözte, hogy új, rendhagyó módon tartsák a kapcsolatot neológ közösségeikkel. A Mazsihisz ezen a héten tartott vezetőségi ülésén téma volt az a tervezet, amelyet a neológ rabbik tettek le a Vezetőség asztalára a digitális közösségszervezés céljaival. Ugyanakkor már szervezik a pandémia utáni munkát is.

Zsidó világ / 2021. Január 13. / 11:21

Kántorok sorozat: már megnézhető a Kardos Péter főrabbiról szóló film

Kardos Péter főrabbit, kántort, az Új Élet főszerkesztőjét, a magyar rabbikar doyenjét mutatja be az a film, amely a napokban került föl a legnagyobb videómegosztó portálra, a YouTube-ra. A magyar zsidó közösség kiemelkedő főkántorairól szóló alkotás producere Villányi András fotóművész, a rendező pedig Fazekas Lajos.

Zsidó világ / 2021. Január 08. / 12:37

A hét műtárgya: Mózes megtalálása

Az aktuális tórai hetiszakasszal kapcsolatos a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár magazinjának heti műtárgyrovata. Mivel a Tórában most jutunk el ahhoz a részhez, amelyben megszületik Mózes prófétánk, a hét műtárgya egy képeslap 1917-ből, amelyen „Mózes megtalálásának” jelenete látható.

Zsidó világ / 2021. Január 07. / 12:49

A lányok lázadása, avagy tanulni akaró haszid nők harca az 1800-as években

Az 1800-as évek végétől az első világháború kitöréséig Galíciából több száz fiatal ultraortodox zsidó nő szökött Krakkóba, ahol a haszid szökevények kitértek a zsidóságból és katolizáltak. Nem szerelemből tették, nem kényszer hatására, s nem is amiatt, mert nem tartották volna magukat zsidónak. Hanem azért, hogy végre érvényt szerezzenek a saját véleményüknek és ők is oktatásban részesüljenek.

Zsidó világ / 2021. Január 05. / 17:16

Problémamentesen indult az újév a BZSH Benjamin óvodájában

A Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) fenntartásában működő Benjamin Óvoda és Bölcsőde életében a vírusjárvány tekintetében problémamentesen kezdődött el a 2021-es polgári év: sem a gyerekek, sem a dolgozók között nincs koronavírusos. Az aktualitásokról Bőczén Zsuzsa intézményvezetőt kérdeztük.

Zsidó világ / 2021. Január 05. / 12:58

„Hagyni élni és hagyni dolgozni a másikat"

A különböző irányzatok nem vegyülnek, a Rabbitestületben nem lesznek női rabbik azáltal, hogy reformközösségek társult tagként csatlakoztak a Mazsihiszhez – egyebek között erről beszélt Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke a Heti Tv Pirkadat című műsorában. Elmondta: a Mazsihisz reménnyel tekint az új polgári évre, bízva abban, hogy az ország hat hónap múlva akár maga mögött hagyja a koronavírus-járványt.