Izraeli innováció: Új, könnyített karosszériákkal forradalmasíthatják az autóipart

2020. November 11. / 13:05


Izraeli innováció: Új, könnyített karosszériákkal forradalmasíthatják az autóipart

Az izraeli vállalat reméli, hogy két-három éven belül akár nagyobb globális gyártók is elkezdhetik alkalmazni a technológiát – számol be az új fejlesztésről az Alapjárat.hu internetes oldal.

Plasan nevű vállalat akár 45 százalékos súlycsökkentést kínál az acéllal gyártott és 20 százalékos csökkentést az alumíniummal készült karosszériákkal szemben. A nemrég tőzsdére került izraeli cég mostanában mutatta be a globális és a motorsportban szereplő márkák számára az új technológiát, aminek lényege, hogy a szénszál rudakat kompozit karosszéria elemekhez rögzítik, majd ezeket alumínium csatlakozókkal erősítik meg. A megoldás azért is egyedi és különleges a Plasan szerint, mivel a technológiai váltáshoz nem szükséges átvariálni a gyártósorokat, de még az eljárás folyamata is szinte maradhat a régi tulajdonképpen.

A cég egyébként védelmi haditechnológiák fejlesztésével és karosszériagyártással foglalkozik. A vállalat főmérnöke elmondta, hogy reményeik szerint két-három éven belül több autóipari szereplő is átáll majd az általuk kifejlesztett technológiára először csak egyes alkatrészek esetén, aztán már a teljes karosszéria gyártásának folyamatában.

Habár a karbonszálas elemek nagyon költségesek, a Plasan becslései alapján mégis megéri befektetni a megoldásba, hiszen számításaik alapján minden egyes kilogrammon megtakarított költség akár 10 dollár (mai árfolyamon számítva kicsit több mint 3000 forint) lehet. Az elektromos modellek egyik legnagyobb problémája a súly, hiszen ez a hatótávot is nagyban befolyásolja.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Mazsihisz hírek
Titokban rögzített hangfelvétel: A Mazsihisz feljelentést tett
Megemlékezések
Ma van Basch Gyula festőművész halálozási évfordulója
Tudomány
Volt egyszer egy vidéki zsidóság
2020. December 24. / 11:47

Volt egyszer egy vidéki zsidóság

Kommentek