Van egy álmom – e napon mondta el híres beszédét Martin Luther King

2020. Augusztus 28. / 14:10


Van egy álmom – e napon mondta el híres beszédét Martin Luther King

Van egy álmom: négy kicsi gyermekem egy napon olyan nemzet tagja lesz, ahol nem a bőrszínük, hanem a jellemük alapján ítélik meg őket – Martin Luther King szavai ezek, aki élete leghíresebb beszédét 1963. augusztus 28-án mondta el 250 ezer ember előtt Washingtonban, hogy reményt öntsön a hajdani rabszolgák leszármazottaiba.


Ötvenhét évvel ezelőtt ezen a napon, augusztus 28-án hangzott el a legújabbkori történelem egyik leghíresebb beszéde, amelynek egyes mondatai azóta szállóigévé váltak. 

– Most jött el az ideje, hogy a faji megkülönböztetés sötét és kietlen völgyéből kijussunk a faji igazságosság napsütötte útjára. Most jött el az ideje, hogy Isten minden gyermeke előtt kinyissák a lehetőségek kapuját. Most jött el az ideje, hogy eljuttassuk nemzetünket a faji igazságtalanság futóhomokjáról a testvériség kemény kősziklájára – szónokolt Martin Luther King mintegy 250 ezer ember előtt az Egyesült Államok fővárosában, nem messze Abraham Lincoln szobrától, jelképesen tehát a legendás elnök szellemiségétől kísérve. 

,,Van egy álmom: egy napon felkel majd ez a nemzet, és megéli, mit jelent valójában az, ami a hitvallásában áll: számunkra ezek az igazságok nyilvánvalóak; minden ember egyenlőnek lett teremtve. Van egy álmom: egy napon Georgia vöröslő dombjain a hajdani rabszolgák fiai és a hajdani rabszolgatartók fiai le tudnak ülni a testvériség asztala mellé. Van egy álmom: hogy egy napon még Mississippi állam is, amely ma az igazságtalanság és az elnyomás forróságától szenvedő sivatag, a szabadság és a jog oázisává fog változni. Van egy álmom: négy kicsi gyermekem egy napon olyan országban fog élni, ahol nem a bőrük színe, hanem a jellemük alapján fogják megítélni őket. Van egy álmom."

A fekete polgárjogi mozgalom vezéralakjának szavai nem csak az amerikai afro-amerikaiakhoz szólnak, hanem minden kisebbséghez, amely megtapasztalta az elnyomást, kirekesztést, és az ezek nyomában járó emberi szenvedést. 


mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Zsidó világ
Emléktábla Domán István főrabbi tiszteletére
Közélet
Kié 1956? A forradalom köszöntése
2020. Október 22. / 19:52

Kié 1956? A forradalom köszöntése

Kommentek