Száz évesen meghalt Jean Daniel, a francia újságírás zsidó doyenje

2020. Február 21. / 09:43


Száz évesen meghalt Jean Daniel, a francia újságírás zsidó doyenje

Életének 100. évében elhunyt Jean Daniel zsidó származású francia újságíró, a Le Nouvel Observateur (L'OBS) alapítója. Nagy tekintélyű, hatalmas presztizsű szakember, igazi humanista volt, akinek olyan szellemi partnerei voltak, mint Albert Camus, Jean-Paul Sartre, Michel Foucault, Amos Oz, François Mitterrand, Jacques Delors vagy Simon Perez. 


Jean Daniel algériai zsidó családban született 1920-ban Bensaïd néven, harcolt a háborúban, majd filozófiát tanult a párizsi Sorbonne-on. 1947-ben alapította a Caliban nevű folyóiratot Albert Camus támogatásával, és 1954-ben írta első cikkét a l'Expressben. A kubai rakétaválság után, 1963-ban meghívást kapott a Fehér Házba, ahol interjút készített John F. Kennedy amerikai elnökkel – a sors furcsa fintora volt, hogy Jean Daniel éppen Kubában tartózkodott Fidel Castro társaságában, és együtt, az interjú készítése közben tudták meg, hogy Kennedyt lelőtték.

1964-ben alapította meg a korábban France Observateur néven működő, ma is létező, s igen tekintélyes világlapot, a Le Nouvel Observateurt, amelynek évtizedeken át egyik legfontosabb publicistája volt. Emlékeiről, a különböző állam- és kormányfőkkel folytatott találkozóiról, valamint világhírű írókkal ápolt barátságáról több cikkben és kötetben is megemlékezett. 

(Címlapkép: The New York Times)

(A L'OBS cikke nyomán.)


mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek