Ezen a napon született Menáhem Begín, Izrael Nobel-békedíjas miniszterelnöke

2020. Augusztus 16. / 15:06


Ezen a napon született Menáhem Begín, Izrael Nobel-békedíjas miniszterelnöke

A ma Fehéroroszországhoz tartozó Breszt-Litovszkban ezen a napon, 1913. augusztus 16-án született Menáhem Begín, a modern Izrael történetének első jobboldali miniszterelnöke. A politikus az egyiptomi-izraeli békeszerződés megkötéséért 1978-ban – Anvar Szadat egyiptomi elnökkel közösen – Nobel-békedíjat kapott. 


Menáhem Begín a harmincas években már tevékeny és elkötelezett cionista volt. Tanulmányait előbb a Mizrahí Héber Iskolában folytatta, majd a Varsói Egyetemen jogi diplomát szerzett.  Varsó német megszállása elől Begin Vilnába menekült, ahol 1940-ben a szovjet hatóságok a cionista tevékenységére hivatkozva letartóztatták és nyolc év kényszermunkára ítélték. 1940-41-ben Szibériában raboskodott, majd  – mint lengyel állampolgárt – átadták a briteknek. Władysław Anders lengyel hadseregében szolgált, 1942-ben Palesztinába rendelték, és leszerelése után Palesztinában maradva az Irgún nevű földalatti félkatonai szervezet parancsnokaklnt harcolt a megszállónak tekintett britek ellen a szabad zsidó állam megteremtéséért. Szüleit a holokauszt során gyilkolták meg.

1977 májusában, amikor a Likud blokk támogatásával elegendő számú mandátumot szerzett a kormányalakításhoz, Begínt Izrael első jobboldali miniszterelnökévé választották (addig a szocialisták voltak hatalmon). Begín ragaszkodott az 1967-ben megszállt Ciszjordánia és a Gázai övezet megtartásához. Ennek ellenére ő volt az első olyan izraeli miniszterelnök, aki hivatalosan és nyilvánosan találkozott arab államfővel. Erre a találkozóra 1977 novemberében került sor, amikor Jeruzsálemben vendégül látta Anvar Szadat egyiptomi elnököt. 

Ő vezette az izraeli békedelegációt is, amely béketárgyalásokat kezdett az arabokkal. Ennek eredményeként 1978 szeptemberében Szadattal és Jimmy Carter amerikai elnökkel aláírták a Camp David-i egyezményt. 

Az ő regnálásának idején Simon Shiffer, az Israel Radio külpolitikai tudósítója 1979. április elsején bemondta a mikrofonba azt a szellemesnek szánt álhírt, hogy az izraeli kormány a Hatikvah helyett az Euróvíziós Dalfesztiválon a Gali Atari & Milk & Honey által előadott Hallelujah című dalt tette meg az ország nemzeti himnuszává. Senki nem vonta kétségbe az információ igazságát, olyannyira, hogy magának Begín miniszterelnöknek kellett megszólalnia az ügyben, mondván, hogy a kormánynak esze ágában sincs megváltoztatni az ország himnuszát.

A miniszterelnöki pozícióról való 1983-as, általa meg nem indokolt, de valószínűleg magánéleti problémák miatt bekövetkezett lemondása az izraeli politika egy jelentős korszakát zárta le.  Ezután a nyilvánosság előtt ritkán mutatkozott. 1992-ben hunyt el, sírja az Olajfák hegyén található. 

(A Wikipédia szócikkeinek felhasználásával)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Zsidó ünnepek
Miért „ülünk” a szukában?
2020. Szeptember 28. / 20:44

Miért „ülünk” a szukában?

Hírek, lapszemle
Elárverezik holnap Wladyslaw Szpilman zongorista személyes tárgyait
Megemlékezések
Milyen egy neológ rabbi? 98 éve született Schweitzer József

Kommentek