A holokauszt helyi áldozataira emlékeztek Veszprémben

2020. Június 29. / 22:21


A holokauszt helyi áldozataira emlékeztek Veszprémben

A megyeszékhelyről és térségéből 76 évvel ezelőtt elhurcolt és meggyilkolt zsidó állampolgárokra emlékeztek vasárnap a Mártírok úti temetőben – Marton Attila írása a Veszprém megyei hírportálon.

Porga Gyula polgármester hangsúlyozta, az 1944-es deportálásokban a nemzet színe-java veszett oda, Veszprém máig nem heverte ki a veszteséget.

Hozzátette, a vészkorszak sorstragédia volt: több millió zsidó halála következett be a korszak embertelensége miatt. – Az elhurcolt és meg- gyilkolt veszprémi zsidó polgárokat soha nem feledhetjük. Ez a tragédia nem történhet meg újra, ha emberként állunk ki egymásért – fogalmazott.

Verő Tamás főrabbi felidézte, a veszprémi gettók kiürítéséről a Veszprém Vármegye című hetilap mindössze egy rövid hírben számolt be, az újság megjelenésének napján pedig áldó misét tartottak, hogy befejeződött a „zsidótalanítás”. Hozzátette, a gettó kialakítása és a deportálás között alig egy hónap telt el, Veszprém megyéből 4106 személyt juttattak koncentrációs táborokba.

Budai Miklós, Verő Tamás és Porga Gyula is elhelyezte az emlékezés köveit  Fotó: Nagy LajosBudai Miklós, Verő Tamás és Porga Gyula is elhelyezte az emlékezés köveit Fotó: Nagy Lajos

A főrabbi kitért rá, a holokauszt máig meghatározó tragédiája a megcsonkított családoknak. Úgy vélte, minden leszármazott köszönettel tartozik a felmenőinek, a túlélőknek, hogy nem adták fel, és újrakezdték a mindennapokat. – Emlékezni és emlékeztetni kell a holokausztra, hogy az ember ne tévedjen újra erre az útra, és hogy a soá ne ismétlődhessen meg – zárta beszédét Verő Tamás.

A gyászistentiszteleten közreműködött Budai Miklós kántor. A rendezvény végén a résztvevők elhelyezték a megemlékezés köveit.

A két veszprémi gettót 1944. június 19-én ürítették ki, ahova a Veszprémi és Enyingi járás zsidó lakosságát zsúfolták össze, közel hatszáz embert. A lakókat a csendőrség közreműködésével előbb a sárvári gyűjtőtáborba, majd onnan haláltáborba vitték, ahonnan nagyon kevesen tértek vissza.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Hírek, lapszemle
Pályázat Hajós Alfréd emlékszobrának elkészítésére
Hírek, lapszemle
A Gázai övezetben kifogytak a koronavírus-tesztekből
Megemlékezések
Ma 53 éve hunyt el Seress Rezső, a szomorú „kisember”

Kommentek