Litvánia nagykövete Heisler András MAZSIHISZ elnöknél

2020. Augusztus 17. / 19:08


Litvánia nagykövete Heisler András MAZSIHISZ elnöknél

Vytautas Pinkus, Litvánia nagykövete megbeszélést folytatott Heisler András MAZSIHISZ elnökkel. A tárgyaláson külön hangsúlyt kapott az emlékezetpolitika, a megkérdőjelezhető történelmi figurák példává való emelése. Jouzas Luksa-Daumantas partizánvezér, az egykori Litván Aktivista Front vezetőjeként több szemtanú túlélő szerint részt vett Litvánia náci megszállása utáni zsidóellenes pogromokban. 

A litván kormány a nacionalista vezér emlékére a 2021-es évet Daumantas emlékévnek kívánja nyilvánítani, s a litván parlament egy ellenszavazattal elfogadta az erre vonatkozó indítványt. Heisler András, aki egyben a Zsidó Világkongresszus és az Európai Zsidó Kongresszus alelnöke, felhívta Pinkus nagykövet figyelmét, hogy az ügy az egész európai zsidó közösséget sérti, és várhatóan a legnagyobb zsidó érdekvédelmi szervezetek részéről heves kritikák érik majd a litván kormányt.

Heisler javasolta, hogy az ügyet vitassák meg az IHRA-n belül (Nemzetközi Holokauszt Emlékezési Szövetség), mely kormányok közötti szervezetnek Litvánia is tagja.

A megbeszélésen a nagykövet tájékoztatást kapott a magyar zsidó közösség működéséről, a MAZSIHISZ intézményrendszeréről, valamint kihívásairól.

A látogatást követően a nagykövet megtekintette a Dohány utcai zsinagógát, az Emanuel Emlékfát és a zsinagóga kertjét.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Megemlékezések
Gyász: Elhunyt Verebély Iván
2020. Szeptember 23. / 15:20

Gyász: Elhunyt Verebély Iván

Hírek, lapszemle
Szabadtéri kiállítással ünnepel a 150 éves győri
zsinagóga

Kommentek