Hazug, megfélemlítő állításoknak a közbeszédben nincs helye – A MAZSIHISZ vezetőségének állásfoglalása

2020. Szeptember 08. / 10:38


Hazug, megfélemlítő állításoknak a közbeszédben nincs helye – A MAZSIHISZ vezetőségének állásfoglalása

A MAZSIHISZ Vezetősége elítél minden olyan törekvést, amely a valós párbeszéd és értékteremtő munka helyett a közösségi médiában és a hazai sajtóban jelentet meg alaptalan, rágalmazó, uszító, esetenként alpári stílusú tartalmakat. 

Hiszünk benne, hogy a hazug, megfélemlítő állításoknak a közbeszédben nincs helye.

A MAZSIHISZ vezetése megteszi a szükséges jogi lépéseket, megvizsgálja továbbá, van-e érintett munkavállaló a lejárató kampányok mögött. A Vezetőség ezzel kapcsolatban utasította a munkáltatói jogokat gyakorló ügyvezetőt belső vizsgálat lefolytatására.

A magyarországi neológ mozgalom több mint 150 éves tradíciója szerint a szervezetet a mindenkori választott világi vezetők képviselik. A MAZSIHISZ Vezetősége megerősíti ezt a hagyományt és kinyilvánítja, hogy ezen a jövőben sem kíván változtatni.

A MAZSIHISZ vezető tisztségviselői a Szövetség elnöke, két alelnöke és az ügyvezető igazgató. E tisztségviselőket a szervezet legfőbb döntéshozatali testülete, a 120 tagú Közgyűlés titkos választáson, demokratikusan szavazza meg, mint ahogy a szervezet működését felügyelő 15 tagú vezetőséget is. A vezetők legitimitása kétségbevonhatatlan, azt az általános és titkos szavazás során nyert felhatalmazásuk adja meg. A hatályos alapszabály szerint a Vezetőségbe a választott tagok mellé a rabbik két főt delegálnak maguk közül.

A zsidó közösség többsége a jövő építését, a magyar zsidó hagyományok ápolását, az elkötelezett érdekképviseletet várja el a MAZSIHISZ-től. 

A Vezetőség felhívja a figyelmet a 2017. évi decemberi Közgyűlésének mind a mai napig érvényes stratégiai iránymutatásaira: a változó világra nyitott zsidóság tartalmi megvalósítására, arra, hogy a neológia vallási sokszínűségét elismerve, vallási aktivitásával a magyarországi zsidóság széles rétegeit kívánja elérni, s a közéletben a szuverén, öntudatos zsidó közösség megteremtésére törekszik. 

A MAZSIHISZ Vezetősége megerősíti, hogy a közgyűlési határozatokat betartva, a kormánnyal konstruktívan együttműködve kívánja ellátni feladatait. 

Az együttműködés keretében többek között az átadás előtt álló Rumbach utcai zsinagóga új közösségi és kulturális térként fog működni, a Szeretetkórház pedig teljes körű rekonstrukción esik át és a jövőben korszerű Geriátriai Központként segíti a rászorultakat. 

A Vezetőség különösen fontosnak tartja, hogy a második generációs holokauszttúlélők szociális problémáira a magyar kormánnyal együttműködésben alakítsa ki ellátó rendszerét. 

Ezt a stratégiai célt szolgálja a holokauszttúlélők ellátásában egyedülálló tapasztalatokat szerzett MAZS Alapítvány alapítói jogainak átvétele az amerikai JOINT-tól, új szintre emelve a közösséget segítő szociális hálót.

A MAZSIHISZ Vezetősége elszánt, hogy a legutóbbi időkben mesterségesen gerjesztett negatív hangulat és valótlan állítások helyett a valós stratégiai célokra, végső soron a honi zsidóság felemelkedésére koncentráljon. 

Ehhez várja a közösség támogatását, a magyar kormány együttműködését.   

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Megemlékezések
Emléktábla az embermentő katolikus pap tiszteletére
Megemlékezések
Ma volna 92 éves Elie Wiesel Nobel-békedíjas író
Mazsihisz hírek
Krízismenedzsment: minden rendezvényt el kell halasztani

Kommentek