Öt könyv, amit Natalie Portman ajánl nekünk

2020. Február 15. / 19:14


Öt könyv, amit Natalie Portman ajánl nekünk

A Harvardon pszichológia szakon végzett világhírű színésznő, Natalie Portman sokat olvas, így a követőinek és rajongóinak rengeteg könyvet szokott ajánlani a közösségi médiában. A Glamour kiválasztott öt könyvet a zsidó származású amerikai híresség azon kedvencei közül, amik magyarul is olvashatók.


Ámosz Oz: Júdás

 Az izraeli színésznő természetesen sok izraeli szerzőt olvas, egyik kedvence Ámosz Oz, akit a magyar olvasók jól ismerhetnek, hiszen a legtöbb műve magyarul is megjelent. A Júdás igazi nagyregény, ami egy különleges kapcsolatról szól, ami egy fiatal egyetemista, aki Jézus korát kutatja, és az áruló karióti Júdást, egy magatehetetlen öregember és egy a fiatal fiúnál idősebb, de vonzó nő között szövődik. Az árulás, a megosztottság és természetesen a szerelem van a nagyívű történet középpontjában. 

Nicole Krauss: Nagy palota

Nem csoda, hogy a pszichológus végezettségű Natalie Portman szereti ezt a könyvet, hiszen a szövevényes kontinenseken és különböző korszakokon átívelő történetben nagy-nagy hangsúlyt kapnak a lelki folyamatok. A története egyik fontos szála egyébként 1944-ben éppen Budapesten játszódik. Nagyon érdekes könyv, ami mozaikszerűen építkezik, és tele van nagyon megkapó képekkel és jelenetekkel.

Virgina Woolf: Hullámok

Egy újabb könyv, ami nagyon is passzol a pszichológus-színésznőhöz. Az ikonikus angol írónő könyve hat szereplő monológjából épül fel, és a kapcsolat az egyes epizódok között viszonylag laza, de nem egyszer kiegészítik, magyarázzák egymást. Virginia Woolf költői prózája ebben a könyvében merészkedik talán a legtovább a költészet tájaira. Egy varázslatos szöveg, amihez mindenképpen türelem, és odafigyelés kell, de egy egészen különleges olvasmányélménnyel képes megajándékozni.

Sally Rooney: Normális emberek

Az írónő igazi irodalmi szenzációnak számít manapság. A  két fiatal bonyolult kapcsolatáról szól, akik egyfolytában kerülgetik egymást, vonzzák és taszítják egymást. Az új generáció fontos regénye két főhőse sodródik egymás mellett, nem tudják, hogy hogyan kellene jól szeretni. Egyrészt végig feszült, de mindemellett elmélyült és gondolkodásra serkentő regény.

Nathan Englander: Elviselhetetlen gerjedelmek enyhítésére

A színésznő egyik legkedvesebb írója egyértelműen Nathan Englander, akinek minden könyvét olvasta és szereti. A korábban első sorban novellaszerző amerikai írónak az első, és idáig magyarul egyetlen megjelent kötete azonnal feltűnést keltett. Az ortodox zsidó környezetben játszó novellák egészen bizarr alaphelyzeteket vetnek fel, és a meghökkentő sztorikat nem nagyon lehet elfelejteni. A váratlan megoldások izgalmassá teszik a novellákat, csak remélni tudjuk, hogy egyszer Englander újabb könyveiben is lát majd fantáziát egy hazai kiadó.

(Forrás: Glamour)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Hírek, lapszemle
Online szavazás a következő „zsidó Nobel-díjasról"
Ünnepek
Jeruzsálem: a szívünk másik fele
2020. Május 21. / 08:10

Jeruzsálem: a szívünk másik fele

Kommentek