Bartók Bélára és Jancsó Miklósra emlékezik a Mazsike

2020. Szeptember 24. / 12:08


Bartók Bélára és Jancsó Miklósra emlékezik a Mazsike

Jancsó Miklósra és Bartók Bélára emlékezik a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület (Mazsike). A Hernád Ház Pesti mozi nevű mozitörténeti kiállítótermében ma este 7-től levetítik  a Nekem lámpást adott kezembe az Úr Pesten című Jancsó-filmet,  szombaton este negyed 8-tól pedig Bartók művei szólalnak meg egy koncerten, amelyet az interneten élőben követhetünk.


Jancsó Miklós idén szeptember 27-én lenne 99 éves. Életműve, filmjeinek különleges világa, iskolateremtő alkotásai előtt tisztelegve 99. születésnapjától a centenáriumig tartó filmsorozatot indítanak – közölte a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület (Mazsike) az MTI-vel. 

A Jancsó Miklós 99-100 programsorozat szerkesztője Báron György filmkritikus. A tervek szerint havonta megtartott vetítéseken a ritkán vagy itthon alig látott filmeket is bemutatják, ezt követően pedig az alkotókkal beszélgetnek. A vetítések helye a Hernád Ház Pesti mozi nevű mozitörténeti kiállítóterme, 2021-ben pedig jó idő esetén a Róth Miksa Emlékház kertje. 

Jancsó Miklós születésnapját kissé megelőzve csütörtökön este 7 órakor a Nekem lámpást adott kezembe az Úr Pesten című filmet vetítik. A beszélgetésen részt vesz Báron György filmkritikus, aki rövid időre a filmben is feltűnik, valamint Scherer Péter, vagyis Pepe. A beszélgetést Kirschner Péter vezeti. 

Bartók Béla halálának 75. évfordulóján a Szent Efrém Férfikar a férfikarra írt műveket, Szokolay Dongó Balázs pedig népdalfeldolgozásokat ad elő. A koncert előtt Takáts Andrea színművész Illyés Gyula Bartók című versét olvassa fel. A koncertet élőben lehet követni a Mazsike, a JCC Budapest – Bálint ház, a Magyar Unitárius Egyház, a Friends of Hungary Alapítvány és Budapest Főváros weboldalán szombaton 19 óra 15-től.

(Címlapképen: Jancsó Miklós, Mucsi Zoltán és Scherer Péter a Nekem lámpást adott kezembe az Úr Pesten című filmből.)

(MTI)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Hírek, lapszemle
Jeszenszky Géza: Trianon és a magyar zsidók
Mazsihisz hírek
Pszichológiai segítség és lelki támogatás vírushelyzetben

Kommentek