Szijjártó Izraelben – de mi is az a Stipendium Hungaricum, amiben megállapodtak?

2020. Július 21. / 09:52


Szijjártó Izraelben – de mi is az a Stipendium Hungaricum, amiben megállapodtak?

Mint beszámoltunk róla, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tegnap Jeruzsálembe utazott, ahol közös sajtótájékoztatót tartott Gabi Askenazi külügyminiszterrel, majd találkozott Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel és Izhar Shai tudományos és technológiai miniszterrel is. Mivel a magyar tárcavezető izraeli kollégájával megállapodást írt alá a Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogramról, utánanéztünk, hogy mi is ez.


Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Gabi Askenazi izraeli külügyminiszter a tegnapi találkozóján megállapodást írt alá a Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogramról. De mi is a célja ennek a programnak, és miért fontos, hogy immár magyar-izraeli megállapodás is született róla?

Az ösztöndíjprogram lényege, hogy – amint az a Tempus Közalapítvány honlapján olvasható – elősegítse a magyar felsőoktatás nemzetköziesítését, minőségfejlesztését, erősítse a magyar tudományos elit nemzetközi kapcsolatait, növelje a felsőoktatási intézménynek kulturális sokszínűségét és népszerűsítse a világban a versenyképes magyar felsőoktatást. 

Ez azért kapcsolható össze a magyar külgazdasági és külügyminiszter munkájával, mert a program külpolitikai és gazdasági céljai, hogy megalapozza a hazánkban végzett külföldi hallgatók személyes és szakmai kötődését Magyarországhoz, potenciálisan elősegítve a magyar sajátosságok és érdekek hazájuk elitjének körében történő megismertetését/megértetését, megalapozva ezáltal az adott országban hazánk gazdasági kapcsolatai fejlesztéséhez, piacra jutási törekvései támogatásához szükséges kapcsolati tőkét. Nem elhanyagolható tényező, hogy a külföldi hallgatók jelenléte az adott város és régió gazdasági fejlődését is pozitívan befolyásolja.

A program hozzájárul a magyar kultúra, a magyar nyelv népszerűsítéséhez is, mivel a hallgatók egy része egyéves előképzést követően magyar nyelven kezdi meg tanulmányait. 

Magyarország és a partnerországok oktatásért felelős minisztériumai közötti nemzetközi megállapodások alapján az egyes partnerországok meghatározott számú kvótára jelölhetnek leendő hallgatókat Stipendium Hungaricum ösztöndíjra. A hallgatók a megállapodásban rögzített tudományterületeken rész- vagy teljes képzésen vehetnek részt alap-, mester- vagy doktori szinten és felsőoktatási előkészítő tanulmányokon, ha felvételt nyernek az adott intézmény képzésére.

A Stipendium Hungaricum ösztöndíjasok fogadására sikeresen pályázó intézmények képzésenként meghatározott hallgatói kapacitással pályáznak. A kapacitás szerinti hallgatói allokációról a hallgatói jelentkezések, a küldő partnerország jelölési rangsora, valamint az intézmény felvételi rangsora szerint, a hallgatói sokszínűség elvét figyelembe véve, a Tempus Közalapítvány Kuratóriuma dönt.

A Stipendium Hungaricum ösztöndíjasok fogadására sikeresen pályázó intézmények a fogadott ösztöndíjasok után önköltség-térítésben részesülnek. Egy-egy képzés önköltségét az intézmény a képzési pályázatban sávosan adja meg. A képzés megadott önköltsége tartalmazza valamennyi várható költséget, az önköltség-térítés ugyanis ez alapján kerül megállapításra, annak utólagos kódosítására nincs mód. A Stipendium Hungaricum programban kizárólag Magyarországon állami vagy államilag elismert egyházi fenntartású felsőoktatási intézmények képzései vehetnek részt.

Fotó: MTI/KKM/Borsos Mátyás

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Zsidó világ
Vajda Mihály: Én, a zsidó
2020. Augusztus 16. / 09:22

Vajda Mihály: Én, a zsidó

Megemlékezések
Online mártírmegemlékezés a Kozma utcai temetőből
Izrael
Koronavírus – Országos zárlat Izraelben
2020. Szeptember 14. / 17:23

Koronavírus – Országos zárlat Izraelben

Kommentek