286 zsidó holttestet találtak egy ukrajnai pincében

2020. Július 28. / 13:36


286 zsidó holttestet találtak egy ukrajnai pincében

A pincét a háború után újra használni kezdték, de senki sem tudott arról, hogy a helyszínen tömeggyilkosság történt. Főként nők és gyerekek holttestére bukkantak az ukrajnai Satanov városka piactere alatti pincében. Satanov 230 kilométerre fekszik a nyugat-ukrajnai Lemberg városától, ahol jelentős zsidó kisebbség élt a holokauszt előtt – olvasható a Kibic magazin honlapon.

A Satanov városában valaha szervezett zsidó közösség működött, ahol a zsidó felvilágosodásként is emlegetett Haskalah mozgalom számos úttörője – Isaac Satanow, Menachem Mendel Lefin és Alexander b. Zevi Margaliot – élt egykor. A Haskalah a közép- és kelet-európai zsidók intellektuális mozgalma volt, amely hatással volt a nyugat-európai zsidókra és a muszlim világra is. Hatása nagyjából az 1770-es évektől 1881-ig, a zsidó nacionalizmus kibontakozásáig tartott.

A németek 1942 májusában szivárogtak be a városba, és 800 embert – főként zsidókat – öltek meg.  Közülük 286 embert két elszeparált pincehelységben elgázosítottak a jpost szerint, amely a Ynet portálra, és a városba visszatérő szemtanúk visszaemlékezéseire és KGB forrásokra hivatkozik.

A pincehelységeket megnyitották a háború után, de a holttestek ott maradtak, és semmi nem jelezte, hogy a helyszínen tömeggyilkosság történt.

A helyi zsidó közösség hosszú harcot folytatott annak érdekében, hogy a pincehelyiségek a tulajdonába kerüljenek. 2019-ben kezdődtek a helyszínen kutatások, majd egyesével kerültek elő a meggyilkoltak csontjai és ruhadarabjai. A törmelékek között egy mezüzét is találtak, amely arra utal, hogy a pince feletti lakás egykor egy zsidó családé volt.

A halottak maradványait összegyűjtötték és a város ősi zsidó temetőjében fogják őket örök nyugalomra helyezni.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Hírek, lapszemle
Pár zsidó dolog Kamala Harris életéből
2020. Augusztus 12. / 12:49

Pár zsidó dolog Kamala Harris életéből

Kommentek