Netanjahu: veszélyhelyzet van Izraelben a koronavírus miatt

2020. Július 05. / 17:23


Netanjahu: veszélyhelyzet van Izraelben a koronavírus miatt

Veszélyhelyzet van Izraelben a koronavírus-járvány erőteljes terjedése miatt – jelentette ki Benjámin Netanjahu miniszterelnök kormányának mai ülésén a katonai rádió jelentése szerint. Ha nem sikerül megfékezni a járványt, akkor tíz napon vagy két héten belül ismét teljes kijárási korlátozásra kényszerülhet a kormány.


„Vészhelyzet van, megduplázódik a súlyos betegek száma" – hangsúlyozta Benjámin Netajahun kormányfő a kabinet szokásos vasárnapi ülésén. Az előző napokban folyamatosan ezer körül járt a diagnosztizált új vírushordozók napi száma, szombaton pedig az egészségügyi minisztérium jelentése szerint 803 új fertőzöttet találtak a tesztelések nyomán. A súlyosállapotban lévő betegek száma az egy héttel korábbinak a duplája.

Az ultraortodox Bné Brakban a hétszáz diákot oktató Beit Matitjahu jesiva – vagyis vallásos iskola – 210 növendéke kapta el a fertőzést, köztük a jesivát vezető rabbi is. A vírushordozókat kiemelik környezetükből, és „koronaszállodákban" helyezik el, mivel szinte lehetetlen betartani a házi-karantént ebben a különösen zsúfolt városban, ahol minden 2-3 szobás lakásban sokgyerekes nagycsaládok élnek. 

„Azonnali és drámai lépések nélkül, ha ezen a héten nem sikerül megfékezni a járványt, tíz napon vagy két héten belül ismét teljes kijárási korlátozásra kényszerül a kormány, hogy a kórházi ellátásra szoruló betegek számának drasztikus emelkedése miatt ne omoljon össze az egészségügy" – hangsúlyozta az izraeli nemzetbiztonsági tanács szakértőbizottságának elnöke, Eli Vaxman professzor a kormány ülésén. A bizottság azt is javasolta, hogy a válsághelyzet kezelését vegye át a hadsereg polgári védelmi parancsnoksága, amely rendelkezik a döntések végrehajtásához szükséges emberekkel és szervezeti háttérrel.

A kormány a járvány terjedésének megakadályozása érdekében azt a javaslatot vitatta meg vasárnap, hogy 50-ben korlátozzák-e a vendéglőkben egyszerre leültethető emberek számát. Aszaf Zamir turisztikai miniszter azt mondta a megbeszélésen, hogy ez a lépés pusztító láncreakciót eredményezhet.  „Az éttermek nagy részét bezárják és nem nyitják meg újra. Hatalmas iparágról beszélünk, amely több százezer emberből áll" – figyelmeztetett az új szigorítást bírálva. 

Jiszrael Kac pénzügyminiszter is ellenezte a vendéglátóhelyek további korlátozásait, szerinte is más megoldásokat kell találni. A vasárnapi értekezleten nem hoztak döntést, s hétfőre újra összehívták a minisztereket egy újabb ülésre.

A Jediót Ahronót című újság honlapjának, a ynetnek nyilatkozó magas rangú miniszterek úgy vélik, hogy előbb-utóbb kénytelenek lesznek újra bezárni az éttermeket, és újabb szigorú korlátozásokról fognak határozni. 

Az egymillió lakosra jutó új megbetegedések száma a rádió szerint az amerikaihoz hasonlít, és a járvány terjedése nyomán Ciprus úgy döntött, hogy Izrael besorolását C-kategóriára csökkenti, vagyis jobban fogja korlátozni az izraeliek beutazását. 

Izraelben jelenleg 11 189 fertőzött van, ami már meghaladja a járvány első hullámának csúcsát. Közülük 335-en szorulnak kórházi kezelésre, 86-an vannak súlyos állapotban, 29-en pedig lélegeztetőgépen. Az utóbbi héten a súlyos betegek száma fokozatosan, napról-napra nőtt. A járvány kitörése óta eddig összesen 29 ezer 366 megbetegedést észleltek Izraelben, a bizonyítottan koronavírusban elhunytak száma 330 fő volt.

(MTI)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Hírek, lapszemle
Növekedett Izrael népessége az elmúlt egy évben
Hírek, lapszemle
A zsidóság számokban: már több mint 14 millióan vagyunk

Kommentek