Gyűlöletbeszéd: célkeresztben a romák és a zsidók

2020. Augusztus 25. / 17:01


Gyűlöletbeszéd: célkeresztben a romák és a zsidók

A Republikon Intézet Facebook felhasználók körében készült kutatása alapján Magyarországon, Csehországban és Szlovákiában is a romákkal szembeni ellenszenv a legmagasabb – írja a Szombat. A magyarországi válaszadók 50 százaléka elsősorban a romákat gondolja gyűlöletbeszédnek kitett csoportnak, utánuk a zsidók vannak leginkább kitéve a gyűlöletbeszédnek.


A ComAnCE (Combat Anti-Semitism in Central Europe) projekt keretében készült kérdőíves kutatásban a visegrádi országok mindegyikéből részt vett egy szervezet, így a Republikon Intézet mellett a szlovákiai Bratislava Policy Institute, a lengyelországi Villa Decius, valamint a csehországi Civipolis. A projekt keretein belül az antiszemita gyűlöletbeszéd online térben való megjelenését is vizsgálták – olvasható a Szombat hasábjain az atv.hu portálra hivatkozva.

Magyarországon az etnikai és a vallási sokszínűség alacsony támogatottsággal bír, és a pozitívabbnak ítélt kulturális, illetve nyelvi sokszínűség támogatottsága sem haladja meg az 50 százalékos arányt – írja  a Republikon Intézet a tanulmány bevezetőjében.

A magyarországi válaszadók 50 százaléka elsősorban a romákat gondolja gyűlöletbeszédnek kitett csoportnak. A további csoportokat jóval kisebb arányban jelölték meg, 10 százalék szerint a zsidók, 9 százalék szerint a muszlimok, 7-7 százalék szerint az LMBT emberek, illetve a fogyatékkal élő emberek vannak kitéve elsődlegesen gyűlöletbeszédnek, 14 százalék egy ilyen csoportot sem tudna mondani.

(Címlapkép: a roma holokauszt budapesti emlékműve. Fotó: Kőszegi/Lisys-Project)

A teljes cikk ide kattintva olvasható.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek