Európai képviselők Ciszjordánia annektálása ellen

2020. Június 24. / 17:06


Európai képviselők Ciszjordánia annektálása ellen

Egy ma nyilvánosságra hozott, közös levélben fejezte ki tiltakozását Ciszjordánia jelentős részeinek tervezett izraeli annektálása ellen huszonöt európai ország több mint ezer parlamenti képviselője. 


Huszonöt európai országból 1080 EP-képviselő írta alá azt a levelet, amely felszólította Izrael vezetését, hogy mondjon le Ciszjordánia egyes területeinek július 1-re tervezett annektálásról. Az aláírók szerint a terv „gyakorlatilag állandó ellenőrzést teremtene a töredezett palesztin területek felett, megfosztaná a palesztinokat mindenféle szuverenitástól, illetve megágyazna újabb jelentős területek elcsatolásának". Határozott fellépésre kérték az európai vezetőket, és figyelmeztettek, az annexió végzetes lenne a közel-keleti konfliktus békés rendezése, a kétállami megoldás szempontjából.

„A megfelelő válasz hiánya a nemzetközi jog alapelveinek figyelmen kívül hagyására bátorítana más, területi követelésekkel rendelkező államokat" - hangsúlyozták. Magyarországról Cseh Katalin, a Momentum EP-képviselője csatlakozott a levélhez aláíróként.

Kedden António Guterres, az ENSZ főtitkára is óva intette Izraelt az annexiótól, mondván, az a térség destabilizációjával járna.

Az izraeli kormánykoalíciós megállapodás értelmében Benjámin Netanjahu miniszterelnök az Egyesült Államokkal egyeztetve július 1-jén megkezdheti az elcsatolás előkészítését. A nemzetközi közösség nagy része óva intette az izraeli kormányt attól, hogy a zsidó állam bekebelezze ezeket a területeket, felhívva a figyelmet, hogy a terv várhatóan nem békét, hanem erőszakot szül.

Az MTI cikke alapján

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Hírek, lapszemle
Átadása óta most először nem nyit ki a Jeruzsálemi Nagy Zsinagóga
Megemlékezések
Raoul Wallenbergre emlékeztünk
2020. Augusztus 05. / 12:07

Raoul Wallenbergre emlékeztünk

Kommentek