Szombati gyertyagyújtás: 2020.12.04 15:35, kimenete: 2020.12.05 16:45
2020. 12. 02. | 16 Kiszlév 5781
Alapértelmezett verzió

Hírek, lapszemle / 2020. December 02. / 14:27

Egy zsidó orvos esete a náci tetoválásokat viselő, koronavírusos beteggel

Futótűzként terjed a közösségi médiában egy kaliforniai zsidó orvos, dr. Taylor Nichols története arról, hogyan láttak el társaival egy súlyos állapotban lévő koronavírusos beteget, akinek a testét náci tetoválások borították. A férfi – akinek horogkereszt és SS-jelzések voltak – azt kérte az orvostól: ne hagyjon meghalni, doki.

Hírek, lapszemle / 2020. December 01. / 09:58

Hogyan alakult ki a hanuka? – Ezt is megtudjuk az új Sófárból

Megjelent a Nyíregyházi Zsidó Hitközség Sófár című lapjának decemberi száma, amely a közelgő ünnepre való tekintettel bő terjedelemben foglalkozik a hanuka formálódásával és kialakulásával. Folytatódik a kisvárdai Rosenbaum rabbidinasztia bemutatása, és – ha már az ünnepeknél tartunk – olvashatunk egy ismeretterjesztő cikket egy bizonyos Josua ben Joszef nevű zsidó tanítóról is.

Hírek, lapszemle / 2020. November 30. / 18:07

„A Mazsihiszt távol kell tartani a pártpolitikától"

A Mazsihiszen belül létezik két egymástól alapvetően eltérő, markáns irányzat. Az egyik zártabb formában, a tradíciókhoz, vallási előírásokhoz erősebben kötődve próbálná vezetni a közösséget, mert úgy gondolja, hogy ezen a módon lehetne megőrizni a magyarországi neológia értékeit. Létezik egy másik irány, amelyik egy sokkal nyitottabb szervezeti formát képzel el – nyilatkozta a 24.hu portálnak Heisler András, a Mazsihisz elnöke.

Hírek, lapszemle / 2020. November 29. / 19:29

Heisler András a Demeter-ügyről: „Cinikus és őrült írás"

Az ATV Híradó ma kora esti adása többek között Heisler Andrást, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnökét is megszólaltatta Demeter Szilárd nagy botrányt kavart, tegnapi írásáról. A Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) főigazgatója ma visszavonta cikkét.

Hírek, lapszemle / 2020. November 29. / 14:53

Demeter-ügy: Frölich főrabbi Orbánnak, az Izraelinfo egyik vezetője Rivlinnek írt

Frölich Róbert a Dohány utcai Zsinagóga főrabbijaként nyílt levelet írt Orbán Viktor miniszterelnöknek azt firtatva, hogy a kormányfő mit gondol a PIM vezetőjének írásáról. Ugyanebben a témában Politzer Maymon Krisztina ügyvéd, az Izraelinfo főszerkesztő-helyettese Reuven Rubi Rivlin izraeli elnökhez fordult, hogy az államfő tegyen diplomáciai lépéseket.

Hírek, lapszemle / 2020. November 29. / 12:06

Ez borzalmas! – reagált az izraeli nagykövetség és az AJC is

Mind Izrael Állam budapesti nagykövetsége, mind az American Jewish Committee (AJC) közép-európai szervezete elítélte Demeter Szilárd miniszteri biztosnak, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójának cikkét, melyben politikai álláspontja alátámasztására a gázkamrákban meggyilkoltak emlékét használta metaforaként. Megszólalt a berlini székhelyű Nemzetközi Auschwitz Bizottság is.