Mazel Tov: 5 éves lett a Heti TV

2020. Június 22. / 19:56


Mazel Tov: 5 éves lett a Heti TV

Öt éve indult a Heti TV, amelyet tulajdonosa – és mindenese –, Breuer Péter zsidó közösségi csatornának nevez. Egész Európában ez az első ilyen adó. A világot zsidó szemüvegen át nézi, de azért objektíven és mindentől – emberektől, pártoktól, csoportoktól – függetlenül. Műsorvezetőként pedig Breuer teljesen „civil", s mint ilyen, kuriózum.

Breuer Péter egyébként nemcsak a reggeli információs műsor – a tévé „zászlóshajójának" tartott - Pirkadat állandó műsorvezetője, hanem egyúttal a zsidó közösségi tévének nevezett csatorna tulajdonosa, ügyvezetője, hírigazgatója, ötletgazdája, egyszóval a szó valódi értelmében mindenese. S mint ilyen, hihetetlen energiával dolgozik, minden hétköznap hajnaltól késő estig. Ha valamit lehet irigyelni tőle, elsősorban az, hogy fáradhatatlan.

Az újságírást tartja „legszeretettebb" szakmájának. És ezen a téren nagyon jó iskolái voltak. Dolgozott az egykori Magyar Rádióban, de a Szabad Európánál is. Sok évig élt Izraelben, onnan tudósította a Magyar Távirati Irodát, a különböző lapokat és az akkor még egyeduralkodó Kossuth Rádiót. De volt még a libanoni rádió munkatársa is, és – mint meséli – mindenütt tanult valamit. „Mégpedig azt, hogy mindenkit tiszteletben tartva kell kérdezni. Soha senkit nem sértek meg, de igyekszem a behívott vendégektől megszerezni az információkat.

Az interjúban pedig mindig azt próbálom képviselni, aki nincs itt". Tegyük hozzá, hogy eredetileg történelem-filozófia, valamint gyógypedagógia szakon végzett a Tel-Aviv-i egyetemen, de járt a Pázmány Péter Egyetem civil világi akadémiájára is, mint teológus növendék, továbbá – rabbijelöltként – az Országos Rabbiképzőbe is. „Tehát otthon vagyok az ó- és az újszövetségben is, s nyitott a világ felé" – mondja.

Az öt éve indult tévé jelentősen különbözik minden más csatornától. Filmeket csak a legritkább esetben tűznek műsorra, annál többször találkozhatnak viszont a nézők közéleti tartalmakkal.

Rendszeresen jelentkeznek a híradóik, gyakoriak a beszélgetős műsorok. Sokszor és külön is foglalkoznak a zsidó élettel, egyik adásuk, A világ zsidó szemmel a tulajdonos szerint olyan, mintha egy keleti tévében menne, egymás szavába lehet vágni, „igaz, nem öntjük le egymást a vita hevében, de a határokat megtartva mindenki mondhatja, amit akar".

Breuer Péternek meggyőződése, hogy olyan műsorvezetőket kell szerepeltetnie, akiknek már sokévtizedes múltjuk és rutinjuk van a tévézésben.

„Úgy véljük, nem véletlen, hogy a világ nagy tévéiben is számítanak erre a korosztályra, hiszen bizonyították már, mennyire hitelesek" – mondja.

Az írás teljes terjedelmében az Origo.hu oldalon / IDE KATTINTVA / olvasható el 

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek