Hogy művelje és őrizze: a Környezetvédelmi világnapra

2020. Június 05. / 16:31


Hogy művelje és őrizze: a Környezetvédelmi világnapra

Az ember azért kapta a földet, hogy művelje és őrizze. Hogy átadja azoknak, akik utána következnek. Hogy fenntartsa Isten teremtményeinek sokféleségét. Hogy vigyázzon a Teremtés ajándékára.

Egy midrás szerint a Jóisten úgy adta át a bolygót, a teremtést az ember számára, hogy figyelmeztette, nincs másik, ha tönkreteszi, tönkre lesz téve végérvényesen.

A Jóisten szabadnak teremtette az embert az ábrahámi vallások tanítása szerint. Azóta a teremtés sorsa a mi kezünkben is van. Módunkban áll, hogy tönkretesszük Isten világtervét. És esélyünk is van rá.

Ránk bízták, emberekre, a judaizmus tanítása szerint az állat és növényvilágot és a saját gyerekeink jövőjét. Nem ronthatjuk el a környezetünket. Nincs másik.

Jó szombatot kívnunk!

1972-ben június 5-én nyílt meg Stockholmban „Ember és bioszféra” címmel az ENSZ környezetvédelmi világkonferenciája. A Nyilatkozat az irányelvekről című okmányban szerepel: „Az embernek alapvetően joga van a szabadsághoz, egyenlőséghez és a megfelelő életfeltételekhez olyan minőségű környezetben, amely emberhez méltó és egészséges életre ad lehetőséget.” A konferencia ezt a napot határozatában nemzetközi Környezetvédelmi Világnappá nyilvánította.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Hírek, lapszemle
Izrael hadserege megüzente Iránnak: minden támadóra lecsapnak
Zsidó ünnepek
Hanukai kisokos: itt a válasz minden kérdésedre

Kommentek