Ez nekünk jó: napóra zsidóknak (is)

2020. Június 24. / 14:12


Ez nekünk jó: napóra zsidóknak (is)

Szerző: Kácsor Zsolt

Az okostelefonos alkalmazásokat bemutató sorozatunkban egy nagyon szép és nagyon hasznos asztronómiai appot mutatunk be, amely látványos grafikai elemekkel igazít el minket a napfelkelték, imaidők és szombati gyertyagyújtások világában. Zsidóknak, tengerészeknek és csillagjósoknak különösen ajánlott.


Polgári, tengerészeti és csillagászati szürkület – csodálatosan szépen hangzó fogalmak. Hogy mik is ezek pontosan, azt nem fontos tudni, ám ha letöltjük a Sunclock alkalmazást, akkor sok minden más mellett ezeket is megtanulhatjuk. Ami a zsidóság szempontjából most fontos, az ennek az alkalmazásnak a vallási vetülete, hiszen nagyon szép, ízléses és elegáns módon mutatja meg nekünk, hogy mikor vannak a különböző imaidők, mikor kel és nyugszik a nap, ennek megfelelően meg tudjuk nézni azt is, hogy mikor jön be a szombat. Mivel a számlap tárcsaszerűen elforgatható, egy pillanat alatt láthatjuk azt is, hogy jövő héten, jövő hónapban vagy akár fél év múlva mikor jön be vagy megy ki a szombat.

icon.png

Ezen kívül számos hasznos és érdekes funkciója van, találunk benne pl. kék és arany óra kalkulátort, ami fotósoknak remek eligazítást jelent. Ha ezt a kalkulátort beállítjuk, akkor nem csak a mai napra tudjuk bemérni a kék és arany óra időszakát, hanem (mivel a számlap a már említett módon tárcsaszerűen elforgatható) bármely kívánt napon ellenőrizhetjük, hogy mikor kell mennünk fotózni. (Aki esetleg nem tudná: a fotósok kék órának hívják azt a kb. fél órás időszakot, amikor a nap eltűnik a horizont alatt, de még nincsen sötét, s ilyenkor az ég a kék szín különböző árnyalatait mutatja. Kiváló időszak városképek elkészítésére. A fotósok arany órának nevezil a közvetlenül napfelkelte utáni és naplemente előtti időszakot, amikor az ég sárgás, narancsos, vöröses, emiatt a tájfotók melegebb színűek és telítettebbek lesznek.)

Természetesen iránytű is van az alkalmazásban, amely mutatja Jeruzsálem irányát az aktuális pozíciónkhoz képest. Az app igen rugalmas, testre szabható, beállítható widgetként, háttérként is, úgyhogy sötét móddal is elátta a fejlesztője, aki egy bizonyos Henning Benecke nevű úr. A Sunclock ide kattintva letölthető. 

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Hírek, lapszemle
Felújítják az egykori zsidó iskola épületét Léván
Kultúra
Ámos Imre: Chagallról gondolkodom
2020. December 04. / 15:00

Ámos Imre: Chagallról gondolkodom

Kommentek