Benfica: megtörhet a Guttmann-átok? Radnóti Zoltán rabbi áldása segíthet

2020. Július 24. / 12:44


Benfica: megtörhet a Guttmann-átok? Radnóti Zoltán rabbi áldása segíthet

A Lisszabonban tárgyaló Szijjártó Péter a Benfica stadionjában megkoszorúzta a klub két magyar legendája, Guttmann Béla és Fehér Miklós szobrát. Budapesti rabbi áldása segíthet feloldani az évszázados Guttmann-átkot.

guttmann-benfica-1.jpg

„Tisztelgés a futballnagyságok előtt. Mi magyarok joggal lehetünk büszkék arra, hogy szinte az összes nagy európai futballnemzet sikeréből kivettük a részünket. A Benfica hét bajnoki címet nyert magyar edző irányításával” – ezt a bejegyzést posztolta Facebook-oldalára Szijjártó Péter, aki lisszaboni hivatalos tárgyalása során ellátogatott a Benfica stadionjába, s megkoszorúzta Guttmann Béla és Fehér Miklós szobrát.

A külgazdasági és külügyminisztert Joao Varandas Fernandes fogadta, s a portugál klub alelnöke vette át az Estádio da Luzban Szöllősi Györgytől, a Puskás-ügyek és a magyar futballhagyomány nagykövetétől, a Nemzeti Sport főszerkesztőjétől a Budapesti Zsidó Hitközség Rabbiságának igazgatójától, Radnóti Zoltántól származó héber, portugál és magyar nyelvű áldást is. Ez – az Országos Rabbiképző Zsidó Egyetem megbízott tanszékvezetője, a zsidó vallásjog kutatója, a népszerű Zolirabbi hozzáfűzött rabbinikus magyarázata szerint – mint egy áldás alkalmas lehet bármilyen átok, így remélhetőleg a Guttmann-átok felülírására is.

Mint a szurkolók között világszerte széles körben ismert, a második, 1962-es BEK-győzelem után a klub megtagadta a fizetésemelést Guttmanntól, aki megharagudott a Benficára, felmondott és megátkozta a klubot: száz évig nem nyernek ezután európai kupát – azóta nyolcszor jutottak döntőbe, és mind a nyolc alkalommal veszítettek.

Forrás: nso.huForrás: nso.hu

A „Guttmann-átok” a világfutball egyik különleges, mindenütt idézett története. Az egyik eset, hogy Eusébio az 1990-es bécsi BEK-döntő előtt elment az osztrák főváros temetőjébe a szakember sírjához, ott könyörgött, de nem járt sikerrel, a Milan 1–0-ra megnyerte a finálét.  A klub vezeklésének újabb állomásaként 2014-ben egész alakos szobrot állítottak a stadion főbejáratánál Guttmann Bélának, amint a magyar mester a két BEK-serleget tartja a kezében. Guttmannt a brit FourFourTwo magazin 2020-ban minden idők 21. legjobb futballedzőjének rangsorolta. 

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Hírek, lapszemle
Pályázat Hajós Alfréd emlékszobrának elkészítésére
Élet + forma
Nagyszabású online kántorkoncert Bécsből
Mazsihisz hírek
Közgyűlést tartott a Mazsihisz
2020. December 14. / 12:31

Közgyűlést tartott a Mazsihisz

Kommentek