Szombati gyertyagyújtás: 2020.05.29 20:12, kimenete: 2020.05.30 21:31
2020. 05. 30. | 7 Sziván 5780
Alapértelmezett verzió

Ünnepek / 2020. Május 28. / 14:47

Mi a zsidók dolga a világban? Sávuot ünnepére

A híres midrás (rabbinikus kommentár) felteszi a kérdést, miért éppen a sivatag közepén érezte Isten elérkezettnek az időt, hogy átadja nekünk a Tórát? A sivatag a senkiföldje, vagyis elvileg egyformán mindenkié, a mi dolgunk, hogy elvigyük az emberiségnek a Tórát.

Pályázatok / 2020. Május 28. / 14:40

60 év és irodalom – Pályázati kiírás 60 éven felüliek részére

A jelenlegi járványhelyzetben – egészségük megóvása érdekében – otthonmaradásra kényszerülnek olyan hatvanadik életévüket betöltött emberek, akik aktív részesei a zsidó kulturális és tudományos eseményeknek, és akikkel rendszeresen találkozhatunk különböző konferenciákon, szabadegyetemi eseményeken, koncerteken, könyvbemutatókon vagy múzeumi megnyitókon.

Omike / 2020. Május 28. / 13:14

Harsányi László: Zsidó művészek a viharban (15. rész) – Vidor Ferike (Wechselmann Franciska)

„A régi kis cseléd kopogtat szíved kapuján, kedves Közönség, aki nevettél mókáimon és együtt könnyeztél velem, hogy úgy hozta a nóta, hosszú évtizedeken keresztűl.” Ezek annak az 1940-ben megjelent könyvnek a nyitó mondatai, amelyet Vidor Ferike, a népszerű színésznő írt, akinek felvételi kérelmét a Színészkamara zsidó származása miatt korábban elutasította. (A könyv Kezitcsókolom! címmel jelent meg.)

Koronavírus / 2020. Május 28. / 12:52

Járványügyi megszorításokkal készülnek sávuot ünnepére Izraelben

Járványügyi megszorításokkal készülnek a csütörtök este beköszöntő sávuot ünnepre Izraelben – jelentette a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet.

Mazsihisz hírek / 2020. Május 28. / 11:44

Zsinagógáink megnyitásának tervezett időpontjai

Kedves hittestvéreink, az alábbi összeállításunkban összegyűjtöttük a budapesti és vidéki zsinagógáink megnyitásának várható időpontjait. Mivel a járványhelyzet hétről hétre, olykor napról napra változik, felhívjuk figyelmüket, hogy az alábbi adatok a jelenlegi állapotot tükrözik. A beérkezett információk alapján az összeállításunkat folyamatosan frissítjük.

Zsidó világ / 2020. Május 28. / 10:59

Kácsor Zsolt: Doktor Moll és az álarcok maszkjai

Doktor Moll az elmúlt pár hónapban nem járhatott a megszokott zsidó közösségbe, mert a megszokott zsidó közösség voltaképpen el lett tiltva saját magától, a hetekig tartó kényszerű személyi megvonás ideje alatt doktor Mollnak tehát volt ideje elgondolkodnia azokon, akikkel egy zsinagógába jár, mindenkit igyekezett sorra venni, és azon tűnődött, hogy kihez milyen érzelmi kapocs fűzi, s egészen meglepő dologra jött rá...