Szombati gyertyagyújtás: 2020.10.23 17:23, kimenete: 2020.10.24 18:26
2020. 10. 22. | 4 Chesván 5781
Alapértelmezett verzió

Hírek, lapszemle / 2020. Október 22. / 14:48

Frölich főrabbi: „még az antiszemitizmusról is a zsidók tehetnek...?”

„Én megfogadtam magamnak, hogy politikai kérdésekben nem nyilvánulok meg, de most kivételt kellett tennem. (...) A kormány ne szóljon bele a Mazsihisz belügyeibe" – nyilatkozta Frölich Róbert főrabbi, a Dohány utcai zsinagóga vallási vezetője.

Tudomány / 2020. Október 22. / 12:43

Merényletek Hitler ellen, avagy egy szörnyeteg pokoli szerencsesorozata

Az elmúlt hetekben került a magyar könyvesboltokba Richard Dargie brit történész és ismeretterjesztő Merényletek Hitler ellen című kötete, amely angol nyelven tavaly jelent meg Londonban. A szerző Hitler pályafutásának korai szakaszától veszi sorra azokat a kísérleteket, amelyek során bátor nők és férfiak a saját életük árán is megpróbálták megszabadítani az emberiséget a náci szörnyetegtől.

Hírek, lapszemle / 2020. Október 22. / 09:25

Felújítják a kőszegi zsinagógát

Magyar kormányzati finanszírozással elkezdődött a magyar állam tulajdonában lévő kőszegi zsinagóga és a rabbiházak felújítása. A műemléki helyreállítás részleteiről a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. illetékese elmondta: megtörtént a tereprendezés, jelenleg a restaurátori felmérések zajlanak.

Zsidó világ / 2020. Október 21. / 21:36

Mit kaptunk a rómaiaktól? – magyar zsidók a gazdaságban és kultúrában

Európa más országaihoz hasonlóan a zsidókat Magyarországon is sokáig kizárták a földművelésből, az állami szolgálatból és a kézműipar egyes ágaiból. Így arra kényszerültek, hogy a kereskedelmi és pénzügyi szektorban keressenek maguknak megélhetést. Mivel az államigazgatásból kiszorultak, a hazai oktatási rendszer kiépüléskor a független értelmiségi pályákon tanulhattak tovább.

Megemlékezések / 2020. Október 21. / 10:41

Emléktáblát avattak a zsidó honfitársait mentő Hévey Gyula plébános tiszteletére

Azt, hogy Hévey Gyulához, ahhoz a katolikus paphoz, aki 1944-ben sokezer zsidó honfitársát próbálta megmenteni azzal, hogy a hatóságok és a nyilasok erőteljes támadásai ellenére megkeresztelte őket valamiféle „családi kapcsolat” fűz, amit sokáig nem is sejtettem. Dési János újságíró, az események kutatását végező írását olvashatják.

Zsidó világ / 2020. Október 20. / 19:45

Megújult a tapolcai izraelita temető ravatalozója

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) pénzügyi támogatásával és egy helyi építőipari vállalkozó munkájának eredményeként, mintegy 2 millió 400 ezer forintos költséggel elkészült a zsidó temető ravatalozójának részleges felújítása