Zsidó Világkongresszus: Indul a „Kötelékünk" vallásközi program

2022. November 23. / 14:21


Zsidó Világkongresszus: Indul a „Kötelékünk" vallásközi program

A hét elején Vatikánvárosban ülésezett Zsidó Világkongresszus elindította a „Kishreinu" („Kötelékünk") nevű történelmi kezdeményezést, amelynek célja a zsidó-katolikus kapcsolatok erősítése világszerte. A programot Ferenc pápa így méltatta: „közös vallási örökségünk fényében tekintsük a jelent olyan kihívásnak, amely egyesít és közös cselekvésre ösztönöz minket".

A Kishreinu kezdeményezés a zsidó közösség válaszaként szolgálhat a II. Vatikáni Zsinat Nostra Aetate című nyilatkozatára, amely 1965-ben modernizálta a római katolikus egyház és a zsidóság közötti kapcsolatot.

laud.jpgRonald S. Lauder Ferenc pápa előtt (Fotó: Shahar Azran – WJC)

Ronald S. Lauder, a Zsidó Világkongresszus (World Jewish Congresss – WJC)  elnöke a vatikáni zsinati csarnokban tartott korábbi beszédében úgy fogalmazott: „Szeretnénk előmozdítani a katolikus egyházzal való kapcsolatunkat, ezárt indítjuk útjára Kishreinu folyamatát, amely megerősíti két vallás közös jövőjét, és új szakaszt jelent a katolikus-zsidó kötelékben".

Kurt Koch bíboros, a Keresztények Egységét Elősegítő Pápai Tanács vezetője elmondta: „Közös örökségünkkel közös az a felelősségünk, hogy együtt dolgozzunk az emberiség javáért, elutasítva az antiszemitizmust, a katolikus- és keresztényellenes magatartást, valamint a megkülönböztetés minden fajtáját az igazságosságért, a szolidaritásért és a békéért dolgozva, az együttérzés és az irgalom kiterjesztéséért a sokszor hideg és könyörtelen világban".

(Forrás: Worldjewishcongress.org)

TOVÁBBI CIKKEINK A TÉMÁBAN

– A Mazsihisz elnöke a WJC vezetőinek tanácskozásán Vatikánvárosban

Ferenc pápa a WJC-hez: Közös feladatunk világ testvériesebbé tétele

– Ferenc pápa üdvözölte Heisler Andrást a WJC tanácskozásán

(Címlapkép: Ronald S. Lauder ajándékot ad át Ferenc pápának. Fotó: CNS – Vatican Media)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Mazsihisz hírek
Heisler András: Elnöki leltár címszavakban
Mazsihisz hírek
Szeged: „Szeresd felebarátodat, mint tenmagadat”