Vasárnap ismét: Judafest – Lépjünk közelebb!

2022. Szeptember 13. / 16:51


Vasárnap ismét: Judafest – Lépjünk közelebb!

A JCC Budapest – Bálint Ház ismét Erzsébetvárossal karöltve rendezi meg a Judafestet, a zsidó közösség fesztiválját a Madách téren. A partnerek sorába idén belépett a Gozsdu udvar, ahol egy új színpad is várja az érdeklődőket. A szeptember 18-i esemény címe idén: Titkok és Tabuk – Lépj közelebb! 

„Mi az, hogy zsidó? Mit eszik egy zsidó? Hogyan él egy zsidó? Egyáltalán, mitől zsidó a zsidó? Minden zsidó (és nem zsidó) tud ezekre válaszolni – és teljesen biztos, hogy mindenki mást. Most fellebbentjük a fátylat a titkokról, hogy lásd, valójában nincsenek is titkok. Emberek vannak a hagyományok, szokások, ízek, szavak mögött."

305485565_5505655289493980_6513162204330501762_n.jpg

– A sokat sejtető cím és téma a zsidóság nem annyira közismert szokásait, hagyományait mutatja be. Olyan kérdéseket teszünk fel, hogy mit jelent a 21. században zsidónak lenni, milyen dilemmákkal, élethelyzetekkel kell megküzdeni napról napra – írja a JCC Budapest – Bálint Ház sajtóközleménye.

A fönti kérdésekről Borbás Gergő moderálásával beszélget Ausztrics Andrea kreatív producer, a Marom Zsidó Kultúra 2028 projekt vezetője, Polnauer Flóra énekesnő, Szilánk Zsuzsa, a Maimonidész Gimnázium operatív igazgatója és Radnóti Zoltán főrabbi. 

jud.jpg

Ezután arról lesz szó, hogy a 21. századi, megváltozott női szerepek hogyan és mennyire összeegyeztethetők a „tradicionális” női feladatokkal. Hidas Judit író, szerkesztő, Fritz Zsuzsa, a Forrás Zsidó Tudásközpont vezetője és Frölich Erika zsidó művelődésszervező beszélgetését Ledniczky Lívia, az Izraeli Kulturális Intézet programigazgatója vezeti.

A komolynak hangzó témák ellenére az eddigi Judafestek hangulata nem tűnik el: fellép Mautner Zsófi és Steiner Kristóf (aki egyben az esemény házigazdája is lesz), Gryllus Vilmos húzza a kicsiknek, a Besh o droM pedig este a nagyoknak! 

A Gozsdu udvarban lévő új színpadon a Bálint Ház programjairól és partnereiről lesznek beszélgetések, és szokás szerint nagy számban képviseltetik magukat a zsidó szervezetek. Kísérőrprogramjaik – amelyek között lesz szombatfogadás, filmnézés, séták és színház is – már pénteken kezdődnek.

További részletek és regisztráció a Judafest weboldalán. A rendezvény-sorozat Facebook-oldalát itt találják. Az események ingyenesen látogathatók.


mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Vezetőink
Prof. dr. Grósz Andor, a Mazsihisz elnöke
Élet + forma
Sávuot, kabbala – Izraelbe érkezik Madonna