„Spirituális és szakmai értelemben a rendezvény felemelő volt”

2022. November 08. / 13:39


„Spirituális és szakmai értelemben a rendezvény felemelő volt”

– A brit és amerikai vagy kanadai kántorok a mi régiónkra, Magyarországra és Kelet-Európára úgy tekintenek, mint az askenáz zsidó liturgia forrásvidékére, ahová mindig jó visszatérni – derül ki alábbi összeállításunkból, amelyet a Rumbach Sebestyén utcai zsinagógában az elmúlt napokban lezajlott nemzetközi kántortalálkozó résztvevőivel készítettünk. 

Összeállításunkban Dési Tamás kántorjelöltet, Alan Freedmant, a The London Cantorial Singers zenei igazgatóját és Alex Kleint, az Európai Kántorszövetség (European Cantors Association) vezetőjét kérdeztük a nemzetközi találkozóról, meginterjúvoltuk továbbá a ház igazgatónőjét, Kiss Henriettet is. 

Dési Tamás, az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem  (OR-ZSE) kántor szakos hallgatója, az újbudai Bét Sálom zsinagóga kántora azt mondta: számára az volt a legfontosabb tapasztalat, hogy a nyugat-európai kántorok a kelet-európai liturgikus hagyományokhoz nyúlnak vissza és azokból merítenek erőt.

– Ez komoly megtiszteltetés számunkra – fogalmazott Dési Tamás –, és nagy lelkierőt ad nekünk, hogy ezek az emberek a kelet-európai, azon belül a magyar, lengyel vagy litván kántorhagyományokhoz milyen felkészültséggel, szakmaisággal és alázattal közelítenek. Így kapcsolódik össze a múlt a jelennel.

242061722_6459055417469993_8350342543884506056_n.jpgDési Tamás (Fotó: Kinneret/Facebook)

Mint mondta, számára az egyik legérdekesebb előadás az volt, amelyen azokról a kelet-európai kántorokról volt szó, akik az Amerikai Egyesült Államokba vagy Nagy-Britanniába emigráltak a múlt századfordulón. A kivándorlók – azon túl, hogy új hazájukban jelentős énekesi karriert futottak be – vitték magukkal a hagyományaikat, azaz az askenáz zsidó liturgia Kelet-Európából sugárzott ki szerte a világban.

– Kiderült ezen a találkozón, hogy a brit és amerikai vagy kanadai kántorok a mi régiónkra, Magyarországra és Kelet-Európára úgy tekintenek, mint a liturgia forrásvidékére, ahová mindig jó visszatérni – tette hozzá Dési Tamás.

bajusz.jpgAlan Freedman egy műhelyfoglalkozáson

Arra a kérdésünkre, hogy szakmailag mit kaptak ő és kollégái ebben a pár napban, Alan Freedman, a The London Cantorial Singers zenei igazgatója érdeklődésünkre úgy fogalmazott: 

– Spirituális értelemben a rendezvény felemelő volt, s ugyanígy jellemezném a szakmai munkát is.

Mint mondta, abban a szerencsében volt része, hogy igen kreatív workshopokat, műhelyfoglalkozásokat tarthatott nagyon tehetséges kántorkollégáival.

– Nagyon szerencsésnek érzem magam, hogy ilyen kiváló emberekkel dolgozhattam együtt, akikkel a munka során gyorsan és hatékonyan tudtunk dolgozni, azt hiszem, leginkább ezt húznám alá az itt szerzett tapasztalataim közül – mondta Alan Freedman. 

Megkérdeztük a találkozóról a nemzetközi zsidó kántorvilág talán legismertebb alakját, a rendezvénysorozat egyik főszervezőjét, Alex Kleint is, aki kollégáival 2012 óta irányítja a European Cantors Associationt, és tart különböző kurzusokat számos országban, így az Egyesült Királyságon kívül az Egyesült Államokban, Izraelben és Európa számos országában. 

alex_klein.jpgAlex Klein (Fotó: Mazsihisz – P. T.)

Alex Klein mélyen meghatónak nevezte, hogy a 150 éves Rumbach-zsinagóga falai között énekelhettek és imádkozhattak olyan kollágáival, akik szerte a nagyvilágból – Ausztráliából, Los Angelesből, Colorado államból – érkeztek Budapestre erre az alkalomra. 

Arra a kérdésünkre, hogy sikeresnek ítéli-e a kántortalálkozót, s visszatérnének-e ide egy ilyen rendezvényre, Alex Klein tömör választ adott:

– Abszolút! Ha meghívást kapunk, örömmel elfogadjuk, hiszen nagyszerű embereket ismertünk meg a vendéglátóinkban, a helyi zsidó közösség vezetőiben, főrabbijaiban. 

Kiss_Heni.jpgKiss Henriett a gálakoncerten (Fotó: Mazsihisz – P. T.)

Kiss Henriett, a ház vezetője:

– Egy egészen különleges rendezvény helyszíne lehettünk hat napon keresztül ebben a zsinagógában, ahová a világ minden tájáról érkeztek kántorok, akik hozták magukkal azokat a hagyományokat, amelyeket a felmenőiktől kaptak örökül, s fejlesztettek tovább a munkájuk során. Olyan előadások hangzottak el, amelyek iránymutatóak voltak a kántorok és leendő kántorok számára a jövőre nézve. A zsinagóga hat napon át különleges dallamoktól volt hangos, ami különösen fontos nekünk, hiszen az ideérkező vendégeink a munkájukat, dalaikat és imáikat a Rumbach zsinagóga felavatásának 150. évfordulójának szentelték. 

(Címlapkép: a gálakoncert egyik előadása. Fotó: Mazsihisz – P. T.) 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEINK A RENDEZVÉNYRŐL:

„A jó zsidó kántor önmutogatás nélküli, igazi művész"

Bekukkantottunk a gyakoroló zsidó kántorokhoz sábesz után

Ilyen az, amikor a kántorművészet a hívő ember érzelmeivel találkozik

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek