Sávuot – A Bálint Ház éjszakája most csütörtökön másnap
hajnalig

2023. Május 23. / 12:18


Sávuot – A Bálint Ház éjszakája most csütörtökön másnap hajnalig

Idén május 25-én csütörtök este 7 órától másnap hajnalig tartja a JCC Budapest – Bálint Ház hagyományos, egész éjen át tartó sávuoti eseményét, Sávuot, a Tóraadás ünnepe, ilyenkor végig tanuljuk az éjszakát – így tesszük jóvá, hogy a hagyomány szerint nem vártuk ébren a Tórát. Beszélgetünk, vitatkozunk, együtt gondolkozunk. A részvétel természetesen ingyenes.

Nem lesz ez másként idén sem, hiszen május 25-én, csütörtökön este másnap hajnalig várják az ünnepelni és tanulni vágyókat a Bálint Házba (Budapest VI. kerület, Révay u. 16.).

A megszabadulás az elköteleződésig ötven nap telik el, amelyet egyesével számolunk. A Fáraó rabságából az Isten szolgálatáig érő idő ez. A szabadság annak az esélye, hogy eldönthessük, hová, kihez tartozunk, hogy megtalálhassuk azt, ami igazán fontos nekünk.

Idén Sávuotkor ezt ünnepli a Bálint Házban, ahol lesznek kerekasztal-beszélgetések és előadások aktuális vagy történelmi témában váltják egymást egészen hajnalig, szakértők és közismert civil szervezetek képviselői által.

A fellépők között lesz Heisler András, a Mazsihisz korábbi elnöke, Konrád Miklós történész, Moskovics Judit televíziós újságíró, Radó Péter oktatáskutató, Kovács András szociológus, Lánchidi Péter művészettörténész, dr. Langer Ármin rabbi, Takáts Márk Dávid esztéta, Vári György, a Bét Orim vallási vezetője, Zeitler Ádám rabbijelölt, és Dé:Nash rapper, aki ezúttal szociológusként ad elő. 

De jelen lesznek olyan civil szervezetek képviselői, mint a Magyar Helsinki Bizottság vagy a Patent Egyesület, és a zsidó ifjúsági szervezetek is képviseltetik magukat a témában.

Mint mindig, most sem csak a komolyságé lesz a főszerep: Balla Gergely, a Platon Karataev egyik frontembere ad szólókoncertet, az ügyeskezűek pedig Dankovits Eliza (NM by Eliza) segítségével tanulhatnak meg hímezni egy gyorstanfolyam keretében. Az eseményt a Szim Salom és a Bét Orim vallási közösség közös istentisztelete nyitja meg.

További információkat, a pontos programot, ezen kívül Sávuot ünnepéről a savuot.balinthaz.hu oldalon olvashatnak az érdeklődők. 

A program a JCC Budapest - Bálint Ház és a Limmud Magyarország, illetve a Hasomer Hacair Magyarország és a Hanoar Hatzioni Hungary együttműködésében jön létre.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek