Itt van ádár II. – Jó hónapot minden kedves hittestvérünknek!

2024. Március 11. / 10:21


Itt van ádár II. – Jó hónapot minden kedves hittestvérünknek!

Mivel ebben a zsinagógai esztendőben szökőév van, két ádár hónapot ünneplünk. A második ádárban vannak a jelentős események, így Mózes tanítónk születésének és halálának napja, valamint a zsidóság legvidámabb ünnepe, a Purim. Jó hónapot minden kedves hittestvérünknek, s reméljük, minél többen együtt leszünk az idei PurimFeszt eseményein!

Az ádár hónap neve egyes magyarázatok szerint az akkád „ádáru” (felhős, borongós) szóból ered. De ennél sokkal szebb az a magyarázat, miszerint az ádár a héber „ádir” (nagy, hatalmas) szóból jön, merthogy ebben az időszakban népünkkel nagy és hatalmas csodák estek meg. Akárhogy is van, ha itt az ádár, akkor nemsokára ünnepi halat eszünk, és közeleg a purim is! 

A PurimFeszt részletes programja a linkre kattintvaA PurimFeszt részletes programja a linkre kattintva

Halat Mózes tanítónk ádár hónap 7-én (zájin ádár) esedékes születésnapja (amely egyben a halálának napja is) alkalmából fogyasztunk ünnepi körülmények között. Ádár 7-e idén március 17-re, vasárnapra esik, ilyenkor szokás az elmúlt évben meghalt szeretteinkre emlékezni.

A purim idén március 23-án este köszönt be. Ezen az ünnepen emlékezünk arra, hogy Eszter  királyné segítségével a zsidó nép megmenekült a gonosz Hámán   mesterkedései által fenyegető kiírtástól. A purim szó a פּוּר  púr (sorsvetést) szóból jön, Hámán ugyanis sorsvetéssel akarta kitűzni népünk megsemmisítésének napját. 

Ne feledkezzünk meg róla, hogy köszönettel tartozunk Eszternek, így a királyné tiszteletére és emlékére a purim előtti napon félnapos böjtöt tartunk. Hajnaltól estig nem eszünk és nem iszunk, így emlékezünk Eszter három napig tartó, segélykérő böjtjére.

Ne feledjék, hogy nagyszabású programokkal készülünk az ünnepre a PurimFeszt rendezvénysorozat keretében! 

A fiataloknak szóló MegaPurimParty leírását itt találják, a kicsiknek szervezett buliról itt olvashatnak, természetesen lesz közös Megila-olvasás, és nagyszerű purimi koncert is.

Jó hónapot minden hittestvérünknek!

Címlapkép: xeno4ka/Pixabay

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Zsidó világ
Mazsihisz-delegáció a Beeri kibucban (videó)