Csak semmi pánik! – Jön a Limmud Fesztivál!

2022. Október 22. / 18:50


Csak semmi pánik! – Jön a Limmud Fesztivál!

Négy év után ismét több napos nemzetközi Limmud Fesztivált rendeznek Budapesten a hónap utolsó hétvégéjén, azaz október 28-30 között, amikor korunk legfontosabb, legégetőbb közéleti kérdéseiről lesz szó – zsidó szemmel. Lesz előadás az antiszemita összeesküvésekről, az orosz-ukrán háború zsidókat sújtó hatásairól, vagy a Talmud és az internet kapcsolatáról.

Hogyan óvjuk magunkat az álhírek ellen? Miképpen különböztessük meg a valós híreket a hamis tényektől, és hogyan találhatunk hiteles információkra? Milyenek korunk problémái zsidó szemmel? Mik a zsidók ellen kitalált legnevetségesebb összeesküvés-elméletek? Ilyen és ehhez hasonló kérdések kerülnek felszínre a Csak semmi pánik! elnevezésű Limmud Fesztiválon, amely október 28-tól, péntektől 30-ig, vasárnapig tart a fővárosra gyönyörűséges panorámát kínáló Európai Ifjúsági Központban, az Európa Tanács II. kerületi ifjúsági szállójában.

A fesztivál első napján kiemelésre méltó a programok közül Zöldi Blanka Fact checking Magyarországon című előadása, amely azt járja körbe, hogy miképpen ellenőrizhetők a társadalmi folyamatokat befolyásoló tények és hírek. Cseh Viktor a zsidó hitközségekről beszél majd, Michael Paley pedig The Talmud and the internet (A Talmud és az internet) címmel tart angol nyelvű előadást. A szombatfogadást követő vacsora után Heisler András, a Mazsihisz elnöke Sikerek és kudarcok, Vári György rabbi pedig Mondjunk igazat? című előadását hallgathatják meg a résztvevők.

A szombati napon igen izgalmasnak tűnik Sz. Bíró Zoltán előadása, amely az orosz-ukrán háború hatásai vizsgálja a zsidó közösségekre nézve, Gábor György előadása az antiszemita összeesküvés elméletekről, valamint Jeffrey Saks angol nyelvű programja Fake News at the Tower of Babel (Álhírek a bábeli toronyban) címmel. Ugyancsak az álhírekről szól majd az a kerekasztal-beszélgetés, amelyet a szombat kimenetele után tartanak, s amelyen többek között részt vesz Seres László és Urbán Ágnes.

Vasárnap is igen érdekes témák kerülnek napirendre: Lánchidi Péter a Kabbala és szabadkőművesség kapcsolatát elemzi, Büchler Tamás Elveszett zsidó országok atlasza címmel tart előadást, Miriam Camerini angol nyelvű előadása pedig arra keresi majd a választ, hogy az ortodox zsidó világ vajon felkészült-e a női rabbik befogadására. Mivel az utolsó napon Báron György Cinema Budapest című előadását is meghallgathatjuk, felhívjuk a figyelmüket arra, hogy a fesztiválon érdekesebbnél érdekesebb izraeli filmeket is láthatunk.

Jó szórakozást és tartalmas kikapcsolódást kívánunk mindenkinek, a részletes program a szervezet www.limmud.hu weboldalán elérhető.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek