BZSH: A kovid után újra virágzik a klubélet

2022. December 08. / 14:09


BZSH: A kovid után újra virágzik a klubélet

A Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) Héber Imre Idősek Klubja és Herman Lipót Idősek Klubja ismét aktív közösségi életet folytat: a koronavírus-járvány miatti kényszerű szünet után újra számos program várja a klubtagokat és rajtuk kívül minden más érdeklődőt. Cikkünkben a két említett közösség életéről, programjairól számolunk be. 

Amint az a BZSH honlapján olvasható: a Budapesti Zsidó Hitközség 1978 augusztusában alapította meg a Herman Lipót Idősek Klubját, majd a nagy érdeklődésre való tekintettel 1996-ban egy másik, ugyancsak alapszolgáltatást biztosító közösséget is létrehoztak, amely a Héber Imre Idősek Klubja nevet kapta. 

Herman.jpgA Herman Lipót klub egyik összejövetele 2019-ben dr. Verő Tamás főrabbival (Forrás: Facebook)

A BZSH Herman Lipót Idősek Klubja a hitközség Síp utcai székházában működik, s a fenntartó idei, jelentős mértékű fejlesztése révén a közösség élete új lendületet kapott, az érdeklődők száma az elmúlt időszakban mintegy 30 százalékkal nőtt. 

A legfontosabb cél az egészségi állapotuk vagy idős koruk miatt szociális és mentális támogatásra szoruló, de önmaguk ellátására részben képes idősek számára biztosítani a családi- és társas kapcsolatok megőrzésének elősegítését, valamint új kapcsolatok kialakítását. 

A klubban szociális ellátást – úgynevezett nappali ellátást – biztosítanak, továbbá vallási és kulturális rendezvényeket, koncerteket, előadásokat tartanak, kirándulásokat, múzeum- és színházlátogatásokat szerveznek. A klub egészségügyi tanácsadást is biztosít havi rendszerességgel, sőt, pszichológus szakember segítségével egyéni és csoport terápiára is van lehetőség. Az érdeklődők heti 2 alkalommal „szenior tornán” vehetnek részt, a regisztrált klubtagoknak pedig lehetőségük van ingyenes pedikűr szolgáltatásra is. A klubhelyiségben elérhető a számítógéphasználat és az internetezés  is. 

Mint a fentiekből is kitűnik: az idős, sok esetben egyedül élő idősek számára a klub fontos kapcsot jelent a közösséghez, a heti és havi programok egyrészt rendszerességet, másrészt figyelemfelkeltő, érdekekes elfoglaltságot jelentenek. Nagyon fontos szempont az is, hogy a klubtagság révén az emberek megélhetik zsidóságukat a hittestvérekkel való találkozások, beszélgetések, együttlétek révén.

A tapasztalatok azt mutatják: az elmúlt pár hónapban az egyre növekvő közösségünk virágzik, újra hangosabb a járvány alatt elcsendesült székházi ebédlő, a programok pedig változatosak és színesek. Mivel hamarosan beköszönt a hanukka, a Herman Lipót Idősek Klubja méltó programokkal készül az ünnepre: december 19-23 között gyertyagyújtás lesz, s természetesen nem maradhat el a hanukai fánk sem. Az ünnep alkalmából a klub meghívott vendége lesz dr. Frölich Róbert országos főrabbi, Heisler András, a Mazsihisz elnöke, dr. Kunos Péter, a Mazsihisz-BZSH ügyvezetője, valamint dr. Verő Tamás főrabbi. A dr. Kunos Péter ügyvezető igazgatóval való beszélgetés után Lovas Tamás és Ferenczi Edit ad koncertet, míg a Heisler András elnökkel való találkozás alkalmával Pandzarisz Dina lép a közönség elé.  

Ha szeretnének csatlakozni, akkor az alábbi elérhetőségeken megtehetik:
Herman Lipót Idősek Klubja
Cím: 1075 Budapest, Síp u. 12. földszint
Vezető: Kádár György
E-mail: kadar.gyorgy@bzsh.hu; szocialis@bzsh.hu
Telefon: 061-413-5571 vagy 061-413-5500/112 mellék

314491304_523302306478113_8657281336322191701_n.jpgA Héber Imre Klub tagjainak látogatása az OR-ZSE könyvtárában (Fotó: Gál Etelka/Facebook)

Hasonlóan aktív élet folyik a Héber Imre Idősek Klubjában, ahol hétfőtől csütörtökig 9-16 óra között, míg pénteken 9-14 óra között fűtött helyiségben, meleg teával és kávéval várják az érdeklődőket. Délelőttönként lehetőség van társasjátékokra, kártya és sakk partikra, újságolvasásra, vagy csak egy jó beszélgetésre. Szerda délelőttönként a Héber Imre klub tagjainak múzeumlátogatásokat szerveznek. 

 A Héber klub sajátossága, hogy azoknak a hittestvéreinknek is kínál programot akik személyesen nem tudnak részt venni, vagy vidéken élnek és ott nincs lehetőségük. Illetve a külföldön élő magyar zsidó társainkat is szívesen látják.Ezért a ZOOM csatornán érdekes előadásokat tartanak rendszeres előadóik. Ádám Mária Szántó Edit, Tolnai János, Villányi András. Régi filmek klubja, angol tanfolyam, önismereti csoportfoglalkozás dr. Komoly Judit pszichológus segítségével, várja az érdeklődőket. 

Kiemelt programjaik a zsidó ünnepekhez kapcsolódnak. Decemberben a hanukai program keretében december 21-én, szerdán kreatív foglalkozás lesz „a csodálatos olaj, avagy az olaj csodája” címmel. December 22-én, csütörtökön a zsinagóga két rabbija, valamint Masa Tamás, a Sabbathsong énekese és társai lesznek a vendégek, lesz természetesen gyertyagyújtás és finom fánk is. A klubtagok december 28-án gyűlnek össze a polgári időszámítás szerinti évbúcsúztatóra.

Decemberben meghallgathatnak egy Ady Endréről szóló irodalmi előadást Erdődi Gábor és Huzella Péter fellépésével, a klubtagok két alkalommal ellátogatnak a Belvárosi Színházba, ahol megtekintik a Hogy szeret a másik? és a Válaszfalak című darabot. 

A pandémia hozadéka az is, hogy a méltán elismert Goldmark kórus a téli időszakban a próbákat a klub keretein belül tartja. Ezzel kapcsolatban felhívjuk a figyelmet arra, hogy akinek kedve lenne énekelni, azokat szívesen látják hétfőnként a próba idején.

Ha szeretnének csatlakozni, akkor az alábbi elérhetőségeken megtehetik:
Héber Imre Idősek Klubja
Cím: 1136 Budapest, Hegedűs Gyula utca 3. Zsinagóga
Vezető: Miklós Ferencné
E-mail: gal.etelka@bzsh.hu;  szocialis@bzsh.hu
Telefon: +36-30-638-6712

(A cikk elkészítéséért köszönet Kádár György szociális osztályvezetőnek, a Herman Lipót Idősek Klubja vezetőjének.)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek